fbpx

FOTO/VIDEO: Contoare inteligente pentru energie electrică – acum și în Republica Moldova. Ce reprezintă și cum vor ajuta consumatorii?

 FOTO/VIDEO: Contoare inteligente pentru energie electrică – acum și în Republica Moldova. Ce reprezintă și cum vor ajuta consumatorii?

Contor inteligent pentru energie electrică. Sursa foto: Facebook/Ministerul Energiei

Susține Ecopresa, distribuie!

În Republica Moldova vor fi instalate contoare inteligente pentru energie electrică. Ministerul Energiei a lansat un program pilot în acest sens. Programul face parte din Planul național de digitalizare a sectorului energiei și este realizat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova și a altor parteneri. Primul contor inteligent a fost instalat chiar în clădirea Guvernului și va ajuta la măsurarea consumului real de energie și la economisirea electricității.

Potrivit Ministerului Energiei, în Uniunea Europeană mai mult de jumătate din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în reţea cu până la 15% și cu 5% – a celui tehnic. Rețelele inteligente au la bază nevoia de a scădea la maximum consumul, la nivel mondial, pentru a „frâna” risipa de resurse și încălzirea globală.

Contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte și vor transmite datele automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele. În același timp, furnizorul va factura consumul real de energie, nu unul estimat, și va avea posibilitatea să identifice mai rapid accidentele și să reducă timpul de intervenție.

Sursa foto: Facebook/UNDP Moldova

Prin acest program pilot, pornim un amplu proces de digitalizare a sectorului energetic, contoarele inteligente fiind și un pas necesar pentru introducerea tarifelor diferențiate la energia electrică, în funcție de ora de consum. Timpul prețurilor mici la energie a trecut. Astfel, pentru a reduce costurile, trebuie să consumăm energie inteligent”, a declarat Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Datele acumulate în cadrul programului vor servi pentru elaborarea de noi politici de eficientizare a consumului. PNUD testează mai multe soluții tehnice care vor putea fi extinse ulterior la nivelul întregii țări, printre acestea – programul pilot de instalare a contoarelor inteligente, dar și programul finanțat de UE „Rabla”, prin care electrocasnicele vechi care consumă multă energie electrică sunt înlocuite cu unele eficiente energetic.

Victor Parlicov, ministrul Energiei: „Pentru a reduce costurile, trebuie să consumăm energie inteligent”

Această inițiativă importantă își propune să înceapă transformarea rețelei electrice naționale într-una inteligentă, oferind multiple avantaje și beneficii, cum ar fi: controlul consumului de către consumatori, eficiența energetică îmbunătățită, reducerea costurilor și accesul la date valoroase pentru analiza energetică și luarea deciziilor în cunoștință de cauză”, a precizat Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Daniela Gasparikova: Rețeaua electrică națională se va transforma în una inteligentă. Sursa foto: UNDP Moldova

Cu rețele inteligente, clienții au o libertate mai mare în alegerea ofertei de furnizare. Astfel, ei pot opta pentru tarife flexibile, căci contorul inteligent permite stocarea a șase tipuri de tarife. 

Astfel, consumatorii vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele când energia este mai ieftină. Electrocasnicele inteligente vor putea „citi” automat din contor tarifele și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.

După un an, timp în care funcționarea contoarelor și informațiile privind consumul individual de energie vor fi analizate, programul ar putea fi extins la nivelul întregii țări.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari