fbpx

Concursul internațional „Fii un Artist al Dunării!”

 Concursul internațional „Fii un Artist al Dunării!”

Lucrarea care a luat locul 1 în cadrul concursului „Fii un artist al Dunării 2019”. Autor: Vadim Zatic, Gimnaziul Corjova, s. Corjova, r. Criuleni.

Susține Ecopresa, distribuie!

La 29 iunie, este marcată Ziua Internațională a Dunării. Cu această ocazie Mișcarea Ecologistă din Moldova anunță lansarea etapei naționale a concursului „Fii un artist al Dunării!”, care în acest an se desfășoară sub moto-ul „Descoperă Dunărea!”.

Astfel, copiii și tinerii din regiunile aflate în bazinul hidrografic al fluviului Dunărea (în cazul Republicii Moldova: râul Prut și afluenții săi) sunt invitați să participe cu lucrări creative, materiale video și hărți inspirate de ecosistemul acvatic întâlnit în cadrul vizitelor.

Concursul este deschis pentru două categorii de participanți: juniori (6-11 ani) și adolescenți (12-18 ani). Participanții se pot înscrie fie în mod individual, fie în grup de maxim 4 persoane, fie la nivel de clasă.

Specificații

  • Lucrările artistice trebuie să fie făcute din materiale naturale găsite în râu sau pe malul acestuia (exemplu: lemn (adus de ape), pietre, păpuriş, nisip, etc., fie deşeuri găsite la mal). Desenele și picturile NU sunt acceptate. În cazul fotografiilor digitale, dimensiunea minimă a acestora este de 150 DPI (59 pixeli/cm) și 3 megabiți.
  • Videoclipurile nu trebuie să depășească durata de 1 minut și vor fi înregistrate cu ajutorul camerei de filmat. Animațiile nu vor fi acceptate. Copiii pot realiza un filmuleț, înscena un spectacol sau cânta o melodie.
  • Hărțile trebuie să fie create pe o foaie în format A3, să includă direcțiile busolei, distanța sau scală, o legendă, simboluri pentru a reprezenta diferite obiecte. Elevii sunt încurajați să-și manifeste creativitatea și să prezinte orice locuri/puncte interesante de pe malul râului. Harta poate marca diverse locații de interes, zone semnificative pentru biodiversitate, și, de asemenea, locuri care ar putea avea nevoie de mai multă atenție (zone aflate în stare proastă sau care necesită curățare, zone inundate etc.), sau poate dezvălui și câteva fapte curioase sau mai puțin cunoscute despre râu. Harta trebuie trimisă organizatorilor naționali fie sub formă de scanare, fie sub formă de fotografie digitală de rezoluție înaltă. Dimensiunea minimă a fișierelor este de 150 DPI și 3 megabiți.

Important: participanții au responsabilitatea de a se asigura că fișierele expediate sunt la rezoluție înaltă, nu sunt distorsionate și pot fi vizualizate cu ușurință.

Lucrările (fie sub formă de imagine, scan sau fișier video) vor fi expediate în adresa MEM până pe 15 august 2021, la adresa poştală: str. S.Lazo, 13, Chişinău, MD-2004 sau prin e-mail mem@mem.md, cu menţiunea „Concursul „Fii un Artist al Dunării””. Fiecare lucrare trebuie să fie însoţită de titlu/nume autor/clasă/vârsta/ şcoala/profesorul coordonator.

Competiția se desfășoară la două niveluri: național și internațional. Juriul din R. Moldova va selecta şi premia câştigătorii la nivel naţional, iar lucrările, videoclipurile și hărțile pentru fiecare categorie de vârstă în parte, care vor acumula cel mai mare punctaj, vor participa la etapa internațională a concursului. Primele 10 lucrări cele mai reușite vor fi postate pe contul oficial de Facebook al competiției internaționale.

Rezultatele vor fi făcute publice pe pagina web a Mișcării Ecologiste din Moldova (www.mem.md). Câştigătorii la etapa naţională vor fi anunţaţi de către organizatori telefonic și prin email. Autorul celei mai bune lucrări va primi titlul de „Artist al Dunării” și va fi recompensat cu premii motivante.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați website-ul www.mem.md sau adresați-vă către Mișcarea Ecologistă din Moldova la adresa de email mem@mem.md.

Concursul „Fii un artist al Dunării!” („Danube Art Master”) se desfășoară din anul 2004, fiind organizat în comun de către Parteneriatul Global pentru Apă din Europa Centrală și de Est (GWP CEE) și Comisia Internațională Pentru Protecția Dunării (ICPDR). Prin acest concurs, copiii și tinerii din bazinul dunărean sunt încurajați să atragă mai multă atenție la râurile din preajma lor, să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă mediul înconjurător și să creeze opere de artă originale pentru a sărbători regiunea Dunării.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!