Ce ingrediente naturale din bucătăria ta poți folosi pentru a vopsi ouăle de Paști?
Sărbătoarea Învierii Domnului se apropie, iar aceasta înseamnă că și pregătirile sunt în toi. Un simbol important al sărbătorilor pascale sunt ouăle vopsite, de aceea venim cu o sursă de inspirație pentru persoanele care vor nu doar să aibă o masă frumoasă de Paște, dar și să opteze pentru vopsele mai prietenoase mediului decât cele artificiale.
Suntem deprinși că în cazul vopselelor din comerț doar scufundăm ouăle în colorant. Tehnologia diferă în cazul metodelor naturale – mai întâi va trebui să le fierbem și apoi să le lăsăm să se răcească.
Cu ingrediente naturale pot fi obținute diverse nuanțe. Astăzi le vom vopsi în culorile albastru, roșu și galben. Din ingrediente, vom avea nevoie de: ouă (maro și albe), coji de ceapă, varză roșie și curcuma.
Pentru toate culorile procesul începe la fel: punem colorantul natural într-o cratiță cu apă și îl fierbem.
Roșu
Nuanța de roșu o vom obține din coaja de ceapă. Pentru o nuanță cât mai accentuată, vă recomandăm să alegeți ouă maro și să adăugați o lingură de oțet în apa cu cojile de ceapă. Ouăle se pun atunci când amestecul clocotește și se fierb timp de 10 minute. Dacă dorim o nuanță mai pronunțată, le lăsăm în cratiță până se răcesc.
Galben și albastru
La un litru de apă se adaugă vreo 30 de grame de curcuma. Pentru vopsirea cu varză și curcuma, alegem ouăle albe, deoarece nuanțele nu vor fi pronunțate pe ouăle maro. Nu este nevoie de oțet. La fel, ouăle se fierb 10 minute și se lasă până obțineți culoarea dorită. Din observațiile noastre, ouăle vopsite cu varză roșie și cele vopsite cu curcuma au nevoie de mai mult timp să stea în apă decât cele vopsite cu coji de ceapă.
Există multe alte ingrediente cu care mai pot fi vopsite natural ouăle, cum ar fi vinul, sfecla roșie, ceaiul carcade sau chiar afinele. Noi v-am descris metodele pe care le-am testat personal și ne-am convins că funcționează.