fbpx

Câte sate din Moldova au servicii de salubrizare

 Câte sate din Moldova au servicii de salubrizare

Imagine simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

224 localități au beneficiat de servicii de colectare a deșeurilor municipale, pe parcursul anului 2019, informează Biroul Național de Statistică. Dintre acestea, 170 sunt sate, iar  54 municipii și orașe.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Screenshot_41.jpg

Cea mai mare cantitate de deșeuri municipale a fost colectată în mun. Chișinău, dar și regiunile Nord și Centru

În anul 2019, suprafaţa depozitelor destinate deşeurilor municipale a constituit – 212,2 ha, în creștere, comparativ cu anul precedent, cu 43,3 ha. Către aceste depozite au fost transportate 3495,0 mii m.c. de deşeuri municipale (deșeuri provenite din gospodării și deșeurile similare provenite din comerț și instituții, deșeuri stradale, zăpadă și alte încărcături).

În profil regional, 54,6% din deșeurile municipale colectate au fost din mun. Chișinău, 17,0% din regiunea Nord, după care urmează regiunea Centru – 14,4%. În regiunea Sud au fost colectate 7,3% din cantitatea totală de deșeuri municipale colectate și 6,7% din UTA Găgăuzia.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Screenshot_42.jpg

Accesul la servicii de salubrizare în mediul rural este mult mai redus

Cea mai mare cantitate de deşeuri municipale a fost colectată în mediul urban al mun. Chișinău (1857,8 mii m.c.), ceea ce a reprezentat 59,7% din totalul deşeurilor municipale colectate din mediul urban la nivel de țară (3109,4 mii m.c.).

Numărul localităților care au beneficiat de servicii de colectare a deșeurilor municipale, pe parcursul anului 2019, a constituit 224 localități, inclusiv 54 municipii și orașe și 170 sate. Astfel, gradul de acoperire cu servicii de salubrizare rămâne a fi redus, în special, în localitățile rurale.

O pondere semnificativă în structura volumului deșeurilor municipale, o au deșeurile colectate de la populaţie – 61,7%, după care urmează deşeurile colectate de la instituţii, agenţi economici – 31,5%, iar 6,8% – sunt deșeuri stradale, zăpadă și alte încărcături. Cantitatea de deşeuri lichide, comparativ cu anul precedent, s-a micșorat cu 10,5%, alcătuind 68,5 mii m.c.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Screenshot_43.jpg

O problemă importantă a sistemului de gestionare a deșeurilor este reprezentată de nivelul scăzut de acoperire cu servicii de colectare a deșeurilor. În anul 2019, de servicii de colectare a deșeurilor municipale au beneficiat 1257,8 mii de persoane, din care 1048,9 mii din mediul urban și 208,9 mii din mediul rural. Astfel, la nivel național, în anul 2019 doar 46,9% din populație a fost deservită de servicii de salubrizare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!