BERD acordă un grant de 600 de mii de euro pentru proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova”
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda un grant de 600.000 de euro pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. Acordul de grant semnat de Ministerul Mediului și BERD a fost aprobat de Guvern miercuri, 24 ianuarie, şi propus spre ratificare Parlamentului.
Grantul va contribui la realizarea programului național de dezvoltare a infrastructurii aferente procesului de gestionare a deșeurilor solide (municipale). Grantul de 600.000 de euro de la BERD urmează să fie valorificat la implementarea proiectului „Deșeuri solide” în trei din cele opt regiuni de management al deșeurilor, precum și la finanțarea parțială a serviciilor de consultanță, potrivit ministrei Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.
Proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova” va fi realizat în cadrul Programului național pentru gestionarea deșeurilor în anii 2023-2027, adoptat de Guvern în decembrie, anul trecut. Programul va înlocui Strategia de gestionare a deşeurilor pentru anii 2013-2027. Schimbarea este necesară deoarece din 2013 şi până acum au intrat în vigoare mai multe legi referitoare la mediu, cu noi noţiuni şi prevederi privind colectarea şi prelucrarea deşeurilor – toate aceste noutăţi au fost integrate în program.
Programul își propune crearea unui sistem modern european de gestionare a deşeurilor – cu posibilităţi reale de colectare separată şi prelucrare a tuturor categoriilor de deşeuri, dar şi cu reguli şi mecanisme clare.
În baza acestuia, pe parcursul unui an, autorităţile publice locale îşi vor elabora propriile programe, ajustate la realităţile de la faţa locului.
CITEŞTE ŞI: Aparate electrocasnice vechi şi baterii uzate – iată cum ne putem debarasa corect de ele
Proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova” urmează să fie implementat pe etape, în măsura avansării procesului de pregătire a subproiectelor. Până acum, potrivit Ministerului Mediului, „au fost finalizate procedurile de elaborare a Sistemului de decalaj pentru regiunea de management al deșeurilor RMD 5, care cuprinde raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași”.
La sfârşitul lunii noiembrie, Guvernul a adoptat un regulament care ar urma să îmbunătăţească modul în care sunt depozitate la sol deşeurile. Documentul include cerințe pentru desfășurarea activităților de depozitare a deșeurilor, proiectarea, construcția, exploatarea, monitorizarea, închiderea depozitelor noi și a celor existente.
Acum un an, Guvernul şi BERD au semnat un acord de împrumut în valoare de 25 milioane de euro pentru realizarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”. Beneficiari ai proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea separată a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.