Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Astăzi mergem într-un tur virtual la Duruitoarea Veche. Când începe excursia
Echipa Visit Moldova continuă seria plimbărilor online însoțite de ghid. Astăzi, 13 mai, doritorii vor putea vizita Duruitoarea Veche stând pe canapea în fața calculatorului. Excursia începe la ora 19:00.
Cei interesați sunt invitați să intre pe acest link și să se bucure de priveliște și de istoria locului care va fi relatată de Fedor Evstigneev. Pentru alte detalii, dar și pentru a contacta organizatorii accesați pagina evenimentului.
Grota de lângă satul Duruitoarea Veche este o fostă așezare umană din perioada paleoliticului inferior. Faptul că aceasta a fost un adăpost natural al omului preistoric i-a și adus peșterii renume internațional.
Peștera din Duruitoarea Veche este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri, iar cele trei camere au o lungime totală de 49 de metri. În caverna de origine naturală au fost descoperite rămăşiţe de animale, fragmentele unor unelte dar și urme ale omului primitiv de acum 250-300 mii de ani. Săpăturile efectuate de către arheologi în a doua parte a secolului trecut au dat de cinci straturi arheologice, dintre care în patru s-au găsit mărturii ale activității omului.
Printre cele câteva sute de obiecte găsite aici se numără rămășițe de oase de bizon, rinocer sau cerb nobil, arme de os și piatră, obiecte de străpungere, unelte de muncă din silex, amulete și podoabe, vârfuri de suliţe, pandantive din fildeş de mamut și dinţi de ren, dar și un fragment de maxilar omenesc cu şase măsele.
Chiar dacă grota de la Duruitoarea Veche este una dintre cele mai timpurii așezări umane de la noi, aceasta are și acum o stare bună de conservare, iar singurele viețuitoare sunt în prezent câteva păsări care și-au făcut aici cuiburile.
Dacă doriți să vizitați și alte obiective turistice din țară, Ecopresa.md a pregătit lista muzeelor și locurilor pitorești care sunt disponibile online.