fbpx

Fără flori artificiale în cimitire. Vezi ce trebuie să facă primăriile și administratorii de cimitire

 Fără flori artificiale în cimitire. Vezi ce trebuie să facă primăriile și administratorii de cimitire

Foto simbol. Sursa: Internet

Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Mediului a lansat un apel către toți cetățenii să renunțe la ”tradiția” de a procura compoziții de flori artificiale cu scopul de a le duce la cimitire.

Potrivit autorității centrale de mediu, florile artificiale elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane pot nimeri coloranți ce conțin metale grele. În procesul de ardere a acestor compoziții, se degajă dioxine și furani, substanțe cancerigene. De aceea, arderea lor este strict interzisă și pedepsită penal.

Anual, doar de pe teritoriul cimitirului Sfântul Lazăr din Chișinău, se acumulează circa 700 de tone de gunoi. Cea mai mare parte dintre deșeuri o constituie coroanele și compozițiile de flori artificiale.  Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 500 de ani.

Pentru a evita depozitarea produselor de plastic împreună cu deșeurile menajere, atât autoritățile locale, cât și administrația cimitirelor au obligația de a colecta separat aceste deșeuri pentru a le transmite spre reciclare agenților economici specializați.

În acest sens, pe teritoriul cimitirelor trebuie amplasate recipiente cu marcaje speciale pentru a fi colectate produsele din plastic și decorațiunile artificiale, precum și să fie desfășurată informarea cetățenilor despre modul de colectare și depozitare a acestora. O alternativă benefică pentru mediu, dar și, totodată ecologică, este sădirea plantelor decorative multianuale.

În condiţiile creşterii progresive a cantităţii deşeurilor de plastic, Ministerul Mediului îndeamnă autoritățile locale, în comun cu reprezentanții cultelor religioase, să restricționeze comercializarea decorațiunilor de plastic în preajma cimitirelor, pentru a nu afecta și mai mult starea mediului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!