fbpx

ANSA: Fermierii și apicultorii trebuie să comunice pentru a evita intoxicarea albinelor cu pesticide

 ANSA: Fermierii și apicultorii trebuie să comunice pentru a evita intoxicarea albinelor cu pesticide

Imagine simbol/publimix.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Fermierii și apicultorii trebuie să mențină o comunicare permanentă pentru a evita intoxicarea albinelor, provocată de produse fitosanitare, utilizate la prelucrarea culturilor agricole, livezilor, viilor, fâșiilor. Îndemnul vine din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit ANSA, doar astfel pot fi prevenite urmările dezastruoase. 

ANSA menționează că este important ca apicultorii să-și înregistreze stupina (staționară sau în pastoral) la autoritatea publică locală și să informeze fermierii care activează în regiunea respectivă despre albinele sale, ca ulterior să poată fi notificat în timp util despre lucrării agricole preconizate ce ar implica utilizarea produselor fitosanitare toxice albinelor.

De asemenea, specialiștii ANSA susțin că persoanele fizice și juridice care au intenția de a utiliza produse fitosanitare poartă responsabilitatea, conform legislației în vigoare, de a prezenta administrațiilor publice locale graficul de tratare a terenurilor și de a notifica autoritățile cu cel puțin șapte zile până la începerea tratărilor, indicând concret data și ora începerii și finalizării, metoda tratării, denumirea preparatului și concentrația administrării acestuia, precum și gradul lui de nocivitate.

La fel, administrațiile publice locale sunt obligate să afișeze la timp în locurile publice notificările recepționate despre efectuarea tratării terenurilor și să înștiințeze despre aceasta apicultorii înregistrați la staționar și pastoral.

În cazul în care apicultorii se confruntă cu moartea spontană a albinelor, aceștia urmează să anunțe imediat autoritățile publice locale, medicii veterinari sau subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor, pentru investigare și aplicarea măsurilor necesare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu