„Alegeți să NU dispăreți ca specie” – campanie pentru conștientizarea efectelor negative a investiției în combustibilii fosili
Campania „Alegeți să NU dispăreți ca specie”, lansată de PNUD Moldova, este o inițiativă de conștientizare a efectelor negative pe care le are utilizarea combustibililor fosili asupra sănătății oamenilor, dar și a mediului înconjurător.
Pentru a ilustra acest impact, a fost produs un spot video care face o paralelă cu dispariția dinozaurilor. Astfel, o reptilă impunătoare dă buzna în Sala Adunării Generale a ONU, acolo unde au fost rostite cele mai faimoase discursuri ale liderilor din întreaga lume. „Este timpul ca voi, oamenii, să nu mai căutați scuze și să începeți să faceți schimbări”, afirmă dinozaurul de la tribuna centrală, în fața diplomaților și a demnitarilor, șocați de apariție.
„Noi, cel puțin ne-am confruntat cu un asteroid”, spune dinozaurul, amintind de teoria dispariției speciei sale acum 70 milioane de ani. „Care este însă scuza voastră?”
Reptila afirmă în continuare că utilizarea combustibililor fosili este irațională, inechitabilă și sabotează lupta cu schimbările climatice. Banii pentru combustibilii fosili reprezintă de fapt impozitele oamenilor, redirecționate pentru a menține prețul redus al cărbunelui, petrolului și al gazului natural.
„Gândiți-vă la toate celelalte lucruri pe care le-ați putea face cu acești bani. În întreaga lume oamenii trăiesc în sărăcie. Nu credeți că ar avea mai mult sens să îi ajutați pe semenii voștri decât… nu știu… să plătiți factura pentru dispariția speciei voastre?”, conchide dinozaurul.
În premieră, spotul utilizează imagini generate de computer ale Sălii Adunării Generale a ONU. Pentru dublarea mesajului în mai multe limbi s-a colaborat cu celebrități precum: actorii Jack Black (engleză), Eiza González (spaniolă), Nikolaj Coster-Waldau (daneză) și Aïssa Maïga (franceză).
În Republica Moldova, video-ul este dublat de actorul și scenaristul Dumitru Roman, cunoscut de public datorită personajului său Beton. „Să știți un moment foarte important: pe lângă faptul că eu am vociferat, eu și cred în asta. De asta o să vă rog pe toți cei care priviți acest filmuleț: aveți grijă de planeta noastră, trebuie acum să întreprindem niște acțiuni ca să stopăm această încălzire globală, arderea combustibililor fosili. Pentru că dacă nu întreprindem ceva acum, pentru generațiile următoare poate fi fatal, inclusiv și pentru nepoții mei”, a remarcat actorul.
Spotul video va fi promovat pe rețelele de socializare. Totodată, a fost lansat un concurs pe Facebook și Instagram, prin care oamenii sunt îndemnați să publice fotografii și video-uri, folosind hashtag-ul campaniei – #AlegețiSăNUDispărețiCaSpecie. Cinci participanți vor fi premiați de PNUD Moldova. Detalii despre mecanismul de desfășurare a concursului le găsiți aici.
Subvențiile pentru utilizarea combustibililor fosili sunt ineficiente și inechitabile. Republica Moldova este încă foarte dependentă de combustibilii fosili și de importul de energie electrică, care reprezintă principala sursă de aprovizionare. Deși la nivel național se atestă scăderea volumului energiei utilizate, intensitatea energetică este de trei ori mai mare față de media țărilor Uniunii Europene. Totuși, Republica Moldova este cel de-al patrulea stat în lume care și-a actualizat contribuția națională determinată la Acordul Climatic de la Paris, demonstrând ambiție climatică sporită.
„Trebuie să renunțăm, într-un mod strategic și rapid, la utilizarea combustibililor fosili. Îmbunătățirea planificării energetice și acțiunile de eficiență energetică în domeniile cu consum mare de energie, cum ar fi: clădiri, transport și industrie, pare a fi singura cale optimă de a reduce dependența de combustibilii fosili. Totodată, este și calea pentru a construi o societate mai echitabilă, care să corespundă nevoilor tuturor oamenilor”, a spus Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Combustibilii fosili poluează aerul pe care îl respirăm și ne afectează dramatic sănătatea. O altă sursă de poluare este transportul. În Republica Moldova, circa 23% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră sunt generate de acest sector; campion la emisii rămâne domeniul energetic.
„Modul nostru de viață, ceea ce noi facem, noi pur și simplu apăsăm pe pedala de accelerație, să ajungem cât mai repede spre dispariția noastră ca specie. Atâta timp cât noi nu ne vom schimba paradigma de dezvoltare, nu ne vom schimba abordarea, noi avem toate șansele să ajungem mai repede spre acea linie de finiș”, a spus Iuliana Cantaragiu, Ministra Mediului.
În perioada 2010-2017, volumul total al aprovizionării cu energie primară în Republica Moldova a crescut, în medie, cu 1-2% anual. Consumul de combustibili fosili (cărbune și gaze naturale) a scăzut treptat în această perioadă, iar ponderea energiei electrice și a biomasei a continuat să crească.
Campania „Alegeți să NU dispăreți ca specie” lansată de PNUD și, nemijlocit, spotul video, are ca obiectiv prezentarea efectelor negative a subvenționării combustibililor fosili. Or, asta anulează progresele semnificative obținute în combaterea schimbărilor climatice și generează inegalitate în societate, în beneficiul celor privilegiați.
Studiile lansate de PNUD în cadrul campaniei arată că circa 423 miliarde de dolari SUA sunt alocate anual, la nivel global, pentru a subvenționa combustibilii fosili, mai exact pentru petrol, electricitate, care e la rândul ei generată de arderea altor combustibili fosili, gaz natural și cărbune.