fbpx

Alarmant: aproximativ 9 din 10 persoane din lume respiră aerul poluat

 Alarmant: aproximativ 9 din 10 persoane din lume respiră aerul poluat

Invitați speciali la masa rotundă organizată cu ocazia Zilei Mediului. Chișinău, 5 iunie 2019

Susține Ecopresa, distribuie!

Ziua Mondială a Mediului 2019 este dedicată luptei cu poluarea aerului. Tematica a fost abordată și la Chișinău, în cadrul unei mese rotunde organiză de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Evenimentul a fost moderat de Valentina Țapiș, secretar de stat pentru protecția mediului și resurse naturale.

La întrunire au participat reprezentanți ai corpului diplomatic, partenerilor de dezvoltare, mediului academic, instituțiilor de profil, asociațiilor obștești. În contextul protecției mediului, cei prezenți și-au reiterat disponibilitatea de a  întreprinde acțiuni comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protecţiei mediului înconjurător și a resurselor naturale.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a menționat, în cadrul evenimentului, că la nivel mondial Ziua Mediului este cea mai importantă sărbătoare din calendarul de mediu.

”În fiecare an, abordăm problemele de mediu existente pe plan local, național, regional și global, pentru a reaminti omenirii cât de grave pot deveni lucrurile dacă nu manifestăm grijă pentru patrimoniul natural. O problemă asupra căreia trebuie să atragem atenția oamenilor este lupta împotriva poluării aerului. Poluanții emiși în atmosferă constituie cauza problemelor de mediu cu care se confruntă omenirea în prezent”, a precizat Nicolae Ciubuc.

„Aproximativ 9 din 10 persoane din lume respiră aerul poluat, or acest fenomen este o urgentă de sănătate publică globală și necesită acțiunea noastră imediată. Până în 2050, se estimează că 70% din populația lumii va locui în orașe. Guvernele, întreprinderile industriale, precum și societatea civilă și cetățenii trebuie să întreprindă în comun activități pentru atingerea obiectivelor ambițioase de a face orașele mai verzi, sigure, eficiente din punct de vedere al resurselor, mai rezistente și incluzive”, a menționat Stela Gheorghiță, coordonator programe urgențe de sănătate publică de la OMS Moldova, care a venit cu un mesaj din partea ONU la deschiderea mesei rotunde dedicate Zilei mondiale a mediului.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și Ambasada Chinei în Republica Moldova, China găzduind anul acesta Ziua mondială a mediului, împărtășind experiența țării în reducerea poluării aerului.

Ziua Mondială a Mediului va fi sărbătorită și printr-un Festival, în aer liber.

Evenimentul va avea loc la 7 iunie, în Parcul Valea Morilor (pe partea pădurii, spre izvorul Tamarei), cu începere de la ora 17.00. Festivalul Ziua Mondială a Mediului 2019 este organizat de un grup de inițiativă de mediu, în parteneriat cu World Health Organization in Moldova, UNDP Moldova, proiectele finanțate de GEF Programul de Granturi Mici, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic, EcoVisio, EcoContact, Terre des hommes Moldova, Child Protection Hub for South-East Europe, Mişcarea Ecologistă din Moldova, Metro Cash & Carry Moldova.

Programul include expoziții, ateliere, activități, chill out, distracții, iarmaroc și catering, toate cu tematica de mediu, la Festivalul Ziua Mondială a Mediului. Va cânta muzică pe vinil, mixată de DJ Gonzo, iar invitații speciali sunt formația Balkan Taksim din România.

Citiți și: Formația Balkan Taksim vine să sărbătorească Ziua Mediului la Chișinău

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!