Agenția de Mediu monitorizează continuu nivelul fonului radioactiv pe teritoriul R. Moldova. Ultimele date
În Republica Moldova se observă o tendință stabilă a valorilor medii zilnice a fondului radioactiv al mediului arată datele laboratorului pentru radioactivitatea mediului, din cadrul Agenției de Mediu. Acesta este responsabil la nivel național de efectuarea observațiilor sistematice asupra echivalentului debitului dozei ambientale a radiaţiei gama de 2ori/24h (7:00 şi 2:00) în 12 locații de supraveghere de pe teritoriul tării.
În data de 12 aprilie 2022, până la ora 8:00 , valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală (Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat) constituie:
– Minima: 0,08 μSv/h – la staţia Bălțata
– Maxima: 0,18 μSv/h– la staţia Bravicea
Valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare automată (Briceni, Bălţi, Chişinău, Ştefan Vodă, Cahul) constituie:
– Minima: 0,10 μSv/h – la staţiile Chișinău, la ora 3:30
– Maxima: 0,14 μSv/h– la staţia Briceni la ora 3:10
Limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova este de 0,25 microSievert/h, stabilită de către Ministerul Sănătății, în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie. Cerinţe şi reguli igienice (NFRP-2000).
Laboratorul pentru Radioactivitatea Mediului efectuează zilnic monitoringul echivalentului dozei ambientale a radiației gama (fondul radioactiv al mediului) înregistrat la 7 stații cu monitorizare manuală (or. Soroca, or. Fălești, s. Cornești, s. Bravicea, or. Comrat, or. Leova, s. Bălțata), cu ajutorul dozimetrelor portabile UltraRadiac și DRG, și 5 stații cu monitorizare automată în regim continuu (or. Ștefan-Vodă, or. Bălți, or. Chișinău, or. Briceni și or. Cahul).
Laboratorul efectuează observaţii privind investigarea radionuclizilor tehnogeni 137-Cs, 90-Sr (ceziu-137, strontiu-90), activitatea sumară beta şi gama în depunerile atmosferice, precum şi determinarea conţinutului radionuclizilor telurici în sol 226-Ra, 232-Th, 40-K (radiu-226, toriu-232, caliu-40).
Totodată începînd cu anul 2009 a fost iniţiată investigarea aerosolilor radioactivi în aerul atmosferic, prin amplasarea unei staţii (ASS-500) de colectare a acestora în mun. Chişinău.
Laboratorul pentru Radioactivitatea Mediului cooperează cu Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică în cadrul Programului privind reţeaua globală de determinare a compoziţiei izotopice în precipitaţii (GNIP) şi în special a izotopilor stabili Oxigen-18 si Deuterium (hidrogen-2).
Agenția de Mediu, responsabilă de informarea sistematică a autorităților publice, societății civile și populației cu privire la calitatea mediului, zilnic publică valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova pe pagina sa oficială:
Totodată, Agenția de Mediu a aprobat și a pus în aplicare Schema de avertizare urgentă a a instituțiilor abilitate privind depășirea echivalentului debitului dozei ambientale a radiației gama peste limita de 0,25 μSv/h în Republica Moldova.