fbpx

Cerb nobil, împușcat într-o rezervație naturală. IPM: „Este o infracțiune deosebit de gravă”

Susține Ecopresa, distribuie!

Un cerb nobil împușcat a fost găsit miercuri seara, 11 octombrie, în Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” și anume în extravilanul satului Bahmut, raionul Călărași, anunță Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Cadavrul a fost descoperit de către angajații rezervației. Inspectorii de mediu care s-au deplasat la fața locului au constatat că este vorba desre o femelă de cerb, numită și ciută care, estimativ, avea o vârstă de 3-4 ani. Ciuta era împușcată în regiunea pieptului.

Polițiștii au întocmit un proces verbal de cercetare, iar cadavrul cerbului a fost ridicat și transmis Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru efectuarea unui examen amănunțit.

Foto: IPM

Autoritățile au demarat investigații pentru a identifica persoanele care au comis această infracțiune. Potrivit inspectorilor de mediu, infracțiunea este deosebit de gravă și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal al Republicii Moldova. Cerbul nobil este inclus în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Potrivit articolului 233 al Codului Penal:  

Vânatul fără autorizaţia corespunzătoare fie în perioada interzisă, fie în locurile interzise, fie cu unelte şi metode nepermise (braconajul), dacă acesta a cauzat daune ce depăşesc 200 de unităţi convenţionale (10 mii de lei – n.red.), se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale (27500 – 42500 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale (100 000 – 200 000 de lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

  Aceeaşi acţiune săvârşită de o persoană cu funcţie de răspundere, de o persoană publică ori de o persoană cu funcţie de demnitate publică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 700 la 1000 de unităţi convenţionale (35 000 – 50 000 de lei) sau cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 3 ani, sau cu închisoare de la 3 la 5 ani”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari