Poluarea râului Nistru – o amenințare pentru viața și economia Republicii Moldova
FOTO. Au „murit” demonstrativ pentru mediu
Au „murit” demonstrativ, pentru jumătate de oră, în faţa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Este vorba de o acţiune de sensibilizare desfășurată la data de 11 iulie 2019, de un grup de tineri din R. Moldova, pentru a determina factorii de decizie să reacţioneze la problemele de mediu.
„E atâta nepăsare în jur că ne vine să „murim”, într-un sens figurat. Pentru o jumătate de oră, pe scările Ministerului Mediului, într-o seară, după lucru. Pentru că atenţionările savanţilor nu ajung la urechile politicienilor și a responsabililor de politici de mediu în ţara noastră, dar și pretutindeni în lume. Niște „trupuri” inerte cu pietre funerare la capetele lor, care blochează ieșirea din Minister, vor arăta mai convingător pentru politicieni”, au scris organizatorii acţiunii „Die-in” pe reţelele de socializare.
Activiștii de mediu au venit cu pancarte și au atenţionat asupra multiplelor probleme de mediu. Pe pancarte tinerii au scris motivul „morţii” lor: „Mi-au tăiat oxigenul”, „Mort de căldură”, „Am băut apă din Nistru” etc.
„A fost un protest prin care am vrut să atragem atenţia opiniei publice și a autorităţilor responsabile faţă de problemele ecologice cu care ne confruntăm. Aproape un milion de specii sunt în pericol de dispariţie în următoarele decenii. Pericolul extincţiei speciilor este la fel de mare ca și cel al schimbărilor climatice”, spune Andrei Cebotari, unul dintre participanţii la acţiune. Cauzele acestei extincţii sunt numeroase: tăierea pădurilor pentru a mări terenurile arabile, agricultura tradiţională și folosirea abuzivă a pesticidelor și a îngrășămintelor chimice, poluarea râurilor și altele.
În fața protestatarilor au ieșit reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Potrivit oraganizatorilor, ministra Georgeta Mincu a invitat tinerii protestatari la discuții și le-a propus să participe la schițarea acestor acțiuni concrete, împreună cu departamentele de ramură din cadrul ministerului.
Acţiunea de protest „Die-in” a fost organizată de Mișcarea Extinction Rebellion Moldova, prin care participanţii au simulat că sunt „morţi”. Asemenea manifestări, precum și alte forme de protest, sunt organizate în mai multe orașe ale lumii.
Mișcarea Extinction Rebellion – ceea ce în traducere din engleză ar însemna revolta în faţa dispariţiei umanităţii – a apărut în Marea Britanie la sfârșitul anului 2018 și în scurt timp și-a găsit adepţi în întreaga lume. Membrii mișcării sunt, în mare parte, tineri care militează pentru prevenirea degradării mediului, a declinului biodiversităţii și a extincţiei rasei umane de pe planetă.
Extinction Rebellion Moldova a mai organizat și alte activităţi stradale, prin care au cerut autorităţilor declararea stării de criză de mediu în municipiul Chișinău, așa cum deja s-a reacţionat în cazul a peste 190 de orașe din întreaga lume, inclusiv Londra, Milan sau Geneva.