Ignorăm avertizările – ne jucăm cu… gheața
Deși oscilațiile de temperatură cauzează fisurarea gheții, iar timpul nu ne mai permite să mergem pe suprafețele bazinelor de apă, pescuitul în aceste zile continuă intens. Mai mult, în ciuda avertizărilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pescarii ies la „muncă” fără echipament de protecție.
60 de cazuri de înec, inclusiv 11 decese au fost înregistrate în perioada rece a anului 2023, potrivit IGSU. Pentru a preveni alte tragedii, instituția a emis pe 11 ianuarie un apel în care cere populației (în special amatorilor de pescuit la copcă și minorilor) să evite aflarea și jocul pe gheața bazinelor acvatice.
Potrivit IGSU, gheața devine fragilă mai ales când temperatura aerului oscilează între minus și plus, iar gheața se subțiază până la 10 – 7 cm.
Astăzi am mers până la Ghidighici să vedem dacă sunt pescari pe lac și în ce mod respectă aceștia măsurile de protecție. Erau câteva zeci de oameni. Unul dintre pescari ne-a învățat să păstrăm o distanță de minim 2 metri între noi, pentru că „gheața e groasă, dar nici nu știi…”. Niciunul dintre pescarii pe care am apucat să-i vedem nu avea cu el echipamente de protecție.
Ce trebuie să facem dacă am ajuns totuși pe gheață?
Dacă suntem mai mulți oameni, IGSU ne recomandă să păstrăm o distanță între noi de minim 3 metri. Dacă observăm sub gheață prezența crengilor, plante înghețate și bule de aer trebuie să părăsim acel loc.
Dacă suntem pescari, să nu facem mai multe găuri în jurul nostru. Dacă apa începe să curgă din gaura perforată, la fel, părăsim locul.
Pentru prevenirea unei tragedii, trebuie să avem cu noi un cablu de 12-15 metri cu o greutate la un capăt și un laț la celălalt, precum și un obiect ascuțit (cuțit, cârlig, cuie) pentru agățarea de gheață în cazul prăbușirii. Purtarea unei veste de salvare este obligatorie.
Cum putem salva un om prăbușit în apă?
Potrivit șefei Direcției Relații cu Publicul din cadrul IGSU, Liliana Pușcașu, dacă observăm un om prăbușit în apă, vom alerta echipele specializate din preajmă sau vom suna imediat la Serviciul 112. Vom merge târâș spre el, să-i întindem o creangă, o rangă de fier, o frânghie etc., pentru a se agăța. Putem să ne apropiem la o distanță de minim 1,5 m.
Cum procedăm dacă ne-am prăbușit?
În cazul prăbușirii, Liliana Pușcașu ne informează că în primul rând trebuie să ne străduim să nu intrăm în panică. Vom striga după ajutor și vom încerca să ieșim – cu mișcări lente – vom urca picioarele pe marginea gheții și ne vom ridica treptat. Dacă avem cu noi obiecte ascuțite, ne vom agăța de gheață cu ajutorul lor.
După ieșirea pe gheață, ne vom deplasa târâș către mal sau spre un salvator, menținându-ne în poziție orizontală pentru a preveni ruperea gheții.
Prognoza hidrologică pentru zilele următoare
În total, pe parcursul anului precedent, de către angajații stațiilor de salvare pe apă din Republica Moldova au fost salvate de la înec 254 de persoane. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raza municipiului Chișinău, în perioada rece a anului trecut, când au fost salvate 4 persoane.
Activități similare de prevenire a incidentelor pe apă se desfășoară de angajații IGSU în toate raioanele țării, având drept scop minimalizarea cazurilor de înec în perioada rece a anului.