Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Neajustarea contractelor de arendă a pădurii în scop de recreere a dus la ratarea veniturilor de peste 42 milioane de lei
Statul a ratat venituri de peste 42 de milioane de lei din neajustare a 370 de contracte de arendă a pădurilor gestionate de Agenția „Moldsilva” în perioada 2017-2019. Constatarea se regăsește în raportul auditului Curții de Conturi asupra rapoartelor financiare ale Agenției „Moldsilva” încheiate la finele lui 2019. Este vorba de ajustarea contractelor de arendă în urma modificărilor operate în 2016 în Regulamentul privind arenda fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică și/sau recreere. Atunci, Guvernul a decis majorarea plății de arendă de la 4.025 de lei la 19.092de lei pentru pădurile date în arendă în scop de recreere.
Potrivit raportului Curții de Conturi, din totalul de 395 contracte de arendă a fondului forestier gestionate de Agenția „Moldsilva” în anul 2019, doar 25 de arendași au acceptat încheierea acordurilor adiționale care prevăd majorarea plății pentru un hectar de arendă de la puțin peste patru mii de lei, la peste 19 mii de lei. Ceilalți 370 de arendași au refuzat încheierea acordurilor adiționale invocând faptul că modificările operate în Regulamentul sus-menționat nu au putere juridică retroactivă, contractele de arendă a fondului forestier fiind încheiate în perioada 2000-2012, pe un termen de 49 de ani. În consecință, nerevizuirea și neajustarea valorii tuturor contractelor de arendă a fondului forestier (pentru 2017-2019) a dus la neîncasarea în volum deplin a veniturilor pasibile spre încasare în valoare totală de 42,8 mil.lei. Mai mult acești bani nu vor intra niciodată în bugetul de stat.
Hotărârea de Guvern care prevede majorarea prețului pentru arendă a fost aprobată în 2016, de atunci Agenția Moldsilva a inițiat procesul de revizuire a prețului, însă cu puțini sorți de izbândă. Într-un răspuns pentru ecopresa.md, reprezentanții agenției ne-au informat că în perioada anilor 2016-2020 au fost revizuite doar(!) 25 de contracte de arendă în scop de recreere, iar două contracte au fost reziliate la cererea arendașilor din motivul majorării prețului.
În același timp, reprezentanții Moldsilva susțin că prin demers cu titlu recomandat, în anii 2016, 2017 și 2020 toți arendașii fondului forestier au fost înștiințați, inclusiv invitați, pentru perfectarea acordului adițional întru majorarea plății, însă puțini dintre aceștia au fost de acord cu modificarea taxei. Mai exact, Petru Ostafi, specialist principal în cadrul direcției juridice a Agenției Moldsilva ne-a relatat că mulți dintre arendași și-au motivat refuzul prin faptul că legea nu este retroactivă și agenția n-ar avea dreptul să modifice prețul făcând referire la hotărârea Guvernului din 2016, pentru că aceasta nu exista la momentul încheierii contractelor. Alte motive invocate de arendași și menționate de Agenție sunt: starea epidemiologică alarmantă (deși pandemia de COVID-19 s-a început, în R. Moldova, la începutul 2020), adică la patru ani distanță de la modificarea prețului la arenda pădurii; criza financiar economică și criza politică dificilă.
Totuși, toate contractele de arendă prevăd că arendatorul, adică Agenția Moldsilva, are dreptul de a propune modificarea taxei la schimbarea condiţiilor social-economice şi conjuncturii pieţei, dar nu mai des decât o dată în trei ani. Deci, legal, Agenția „Moldsilva” avea pârghiile necesare să modifice taxa pentru arenda pădurii în scop de recreere, mai ales că din 2012 nu a fost semnat niciun contract nou de arendă, hotărârea de majorare a distanței a fost aprobată la patru ani distanță, iar contractul prevede modificarea prețului odată la trei ani.
Reprezentanții Moldsilva susțin însă, că, „în ultimii 3-5 ani schimbări majore în condiţiile social-economice şi în conjunctura pieţei nu au fost atestate, fapt ce condiționează o receptivitate scăzută din partea arendașilor la acceptarea majorării plății”, afirmă Petru Ostafi, care precizează că în 2021 au fost semnate mai multe acorduri adiționale privind modificarea prețului, astfel, în septembrie 2021 erau 54 de arendași care achitau suma de 19.092,37 lei pentru un hectare de pădure arendat.
În același timp, reprezentanții Agenției au precizat (în septembrie 2021) că pe rolul instanțelor naționale se află 20 de acțiuni civile intentate de Agenția „Moldsilva” în vederea rezoluțiunii contractelor în baza formării unei datorii la plata plății pentru arendă.
În 2021, Agenția Moldsilva avea la activ 378 de contracte de arendă dintre care:
– 323 contracte sunt atribuite în scop de recreere, cu statut activ;
– 25 contracte sunt atribuite în scop de gospodărire cinegetică, cu statut activ;
– 30 de contracte atribuite în scop de recreere, cu statut de suspendare.