(FOTO) Aparatele solare devin tot mai populare: lămpi, climatizoare, grătare și cuptoare
Cu toții le creăm, iar ei ne învață ce să facem cu ele. Ce este reciclare.md și ce scop are
Echipa Reciclare.md ajută persoanele să găsească cel mai apropiat punct de colectare a diferitor deșeuri: plastic, sticlă, metal etc. Autorii proiectului, Olga Disli și Vladimir Melnic, spun că au pornit de la nevoile societății de a fi informați despre posibilitățile de reciclare a deșeurilor. Astfel încât fiecare persoană să poată în orice moment să găsească cel mai apropiat punct de colectare sau reciclare.
Tinerii au realizat o hartă unde sunt disponibile adresele punctelor de colectare a diferitor deșeuri din toată țara. Zilnic echipa lucrează ca informațiile să fie actuale și corecte.
„Publicul ne poate ajuta cu informații despre puncte noi, sau despre inexactitatea informației de pe site (spre ex. adresa sau nr. de telefon incorect) și desigur cu feedback”, explică membrii echipei.
Autorii proiectului spun că sarcina lor principală este să promoveze sortarea și reciclarea deșeurilor ca parte integrală a vieții moderne.
„Ne dorim ca mai mulți oameni să devină conștienți în privința colectării selective a deșeurilor, să afle că există multe moduri de prelucrare a deșeurilor. Ceea ce noi aruncă nu este gunoi, ci material care poate fi reciclat și utilizat pentru producerea materieiei prime sau a produsului/ambalajului nou. Doar împreună vom putea să schimbăm ceva pe planeta noastră, să reducem cantitatea deșeurilor pe care noi le generăm în fiecare zi. Fiecare din noi este schimbarea”, afirmă managera proiectului, Olga Disli.
Pentru a fi cât mai aproape de utilizatori, tinerii au lansat la sfârșitul lunii decembrie și aplicația mobilă, dar au și venit cu un update la hartă care oferă o informație mai detaliată.
Pe viitor, tinerii își doresc să colaboreze cu mai multe organizații ecologice și companii de reciclare, ca harta să fie disponibilă și în alte resurse online. Și și-ar dori să colaboreze și la organizarea diferitor evenimente.
Atât Olga, cât și Vladimir sunt adepții unui stil de viață eco-friendly, merg la cumpărături cu torbe eco, colectează selectiv deșeurile și evită plasticul de unică folosință.
„Este mai mult ca un stil de viață. Suntem conștienți că fiecare dintre noi este responsabil pentru poluarea pe care noi o observăm în jurul nostru și ne străduim să reducem cât mai mult generarea deșeurilor, să colectăm selectiv”, afirmă Olga.
Tânăra spune că deși este nevoie de un efort constant, nu este greu deloc, mai ales dacă înțelegi că faci asta pentru planetă și pentru copiii și nepoții tăi. Iar fiecare dintre noi o poate face prin propriul exemplu. „Puteți să începeți cu pași mici, să puneți acasă o cutie pentru colectarea bateriilor, peste o săptămână pentru plastic. Acești pași mici duc la schimbări mari. Trebuie doar să începi. E ușor!”, mai spune Olga.