fbpx

Cine sunt câștigătoarele concursului Școlii jurnalismului de mediu

 Cine sunt câștigătoarele concursului Școlii jurnalismului de mediu
Susține Ecopresa, distribuie!

În perioada aprilie-mai 2020, Asociația Presei Independente (API) și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic au desfășurat Școala jurnalismului de mediu la care au participat 18 jurnaliști interesați de tematica ecologică. Timp de cinci zile, cursanții și cursantele școlii au urmărit un ciclu de webinare la tema jurnalismului de mediu, au interacționat cu experți naționali în domeniu și au făcut schimb de experienţă cu colegii din alte redacții. Totodată, au avut posibilitatea să participe la un concurs de materiale jurnalistice.

După evaluarea materialelor prezentate la concurs, juriul a selectat patru câștigători: locul întâi a fost ocupat de jurnalista Natalia Munteanu de la „Gazeta de Chisinău”, Cristina Cucoş de la portalul Suntparinte.md a obținut locul 2, Natalia Junghietu de la ziarul „Expresul” din Ungheni – locul 3, iar Svetlana Tataru, editoră Canal 2 – locul 4. Câștigătoarele vor participa la o vizită de studiu în Suedia, unde vor documenta şi scrie alături de jurnaliștii din alte țări subiecte transfrontaliere pe teme ecologice şi de mediu.

Natalia Munteanu a obținut premiul întâi pentru articolele: „Deșeurile din plastic și reciclarea lor în Moldova. Cum ne salvăm de gunoaie?” și „Cum transformi deșeurile organice în hrană pentru pământ”.

Cristina Cucoș a fost premiată pentru articolul „Ce se întâmplă cu scutecele de unică folosință din Republica Moldova și de ce încă nu avem o instalație de incinerare” și videoul despre campania de informare în comuna Hârtop privind pericolele arderii frunzelor.

Natalia Junghietu a ajuns în lista câștigătorilor pentru articolele: „Cine se face vinovat de mirosul insuportabil de la ferma de porcine din Petrești. Care e soluția?” și „59% din populația raioanelor Ungheni, Călărași și Nisporeni au acces la servicii de salubrizare”.

Iar Svetlana Tătaru a fost premiată pentru articolele: „Incendiul de la Cernobîl. Cum a evoluat situația și dacă va afecta R. Moldova” și „Incendiul de la Cernobîl: Ce s-a întâmplat după ce flăcările au izbucnit din nou”.

Materialele depuse în concurs au trebuit să reflecte tematica ecologică și de mediu: poluarea aerului, consumul rezonabil și reutilizarea deșeurilor, combustibilii fosili și sursele de energie alternativă, schimbările climatice la nivel global și influența acestora asupra R. Moldova, dar și alte subiecte aferente, publicate în perioada aprilie 2019 – mai 2020.

Din componența juriului au făcut parte experți ai API și AJMTEM care au evaluat materialele potrivit următoarelor criterii:

  • utilitatea şi relevanţa conţinutului pentru public (promovarea responsabilității sociale și ecologice);
  • originalitatea în alegerea, abordarea și prezentarea subiectului;
  • capacitatea de documentare: resursele utilizate şi eforturile depuse pentru pregătirea materialului;
  • abordarea profesionistă a subiectelor specifice de ecologie și de mediu;
  • independenţa, obiectivitatea şi respectarea eticii jurnalistice;
  • calitatea redacţională: limbaj, lizibilitate şi structură.

Webinarele Școlii jurnalismului de mediu pot fi accesate pe platforma on-line Mediaforum.md: 

Reflectarea în media a subiectului poluării aerului în oraşe

Gestionarea deșeurilor și consumul durabil

Combustibili fosili, energia alternativă

Schimbarea climei și consecințele fenomenului

Campanii media pe subiectele ecologice

Școala jurnalismului de mediu a fost desfășurată de API în parteneriat cu Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu sprijinul FOJO Media Institute din Suedia și cu suportul financiar al Institutului Suedez (SI) și al Agenției suedeze pentru dezvoltare internațională (Sida).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!