fbpx

VIDEO/ Momente-cheie din ședința comisiei de mediu cu participarea consilierilor din Rezina privind modificarea Legii deșeurilor

 VIDEO/ Momente-cheie din ședința comisiei de mediu cu participarea consilierilor din Rezina privind modificarea Legii deșeurilor
Susține Ecopresa, distribuie!

RezinaUnii da, alții ba. Cam astfel a decurs ședința Comisiei mediu și dezvoltare regională cu participarea consilierilor din Rezina pe subiectul modificării Legii Deșeurilor și anume permiterea incinerării anvelopelor. În timp ce consilierii invitau deputații să meargă în teren și să discute cu cetățenii, parlamentarii afirmau că aceleași discuții vor fi purtate atât la Chișinău, cât și la Rezina. Mai mult, deputata Ina Coșeru, una din autoarele proiectului, a precizat că a fost la o astfel de adunare la Sîngera și că a fost scoasă afară de cetățeni.

Consilierii din Rezina în discursul său s-au plâns de poluarea la care sunt supuși din cauza uzinei de ciment din localitate, în replică Coșeru a citit o notă informativă de la Agenția de Mediu în care s-ar spune că aerul din regiunea dată nu este poluat și se află în normele admisibile.

Ecopresa.md precizează că stația de la Mateuți care fusese instalată în 2007 pentru monitorizarea aerului este nefuncțională, iar datele pe care le-a citat deputata provin de la experții din stânga Nistrului. Potrivit Marianei Lungu, șefa Laboratorului de referință de mediu a Agenției de Mediu, autoritățile de la Chișinău nu pot verifica corectitudinea datelor, iar cel puțin în ultimii zece ani, nimeni de pe malul drept nu a vizitat stațiile de monitorizare amplasate în stânga Nistrului și nu se cunoaște starea acestora.

CITEȘTE ȘI Incinerarea anvelopelor: între „singura soluție” și „o inițiativă negândită”

Consilierii au accentuat că dacă se va permite incinerarea anvelopelor populația locală va fi supusă unui risc tot mai mare de poluare. Mai mult, una din participante a precizat că în ograda uzinei de ciment sunt adunate anvelope uzate. În replică, deputații au menționat că Legea se face pentru toată țara și că nimeni nu vorbește că anume la Rezina vor fi arse anvelopele.

Ședința a fost un ping-pong din întrebări fără răspuns. Participanților li s-a reproșat ca se lasă conduși de emoții și li s-a cerut să vină cu soluții, sa spună ce fac pentru protejarea mediului. Ca exemplu, deputata Coșeru, ca „o ecologistă adevărată” a spus că a renunțat la carne și a mărturisit că s-a sacrificat pentru mediu, iar ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a sugerat participanților să citească cărți la subiect, afirmând că pe urmă vor discuta pe marginea conținutului și să o telefoneze la orice oră când observă o poluare.

Atât deputații, cât și reprezentanții ministerului, au spus că își propun să ardă anvelopele vechi în mod controlat, iar pentru a obține acest drept agenții economici vor trebui să treacă o procedură foarte riguroasă. Cu referire la alte soluții subliniate de participanți, cum ar fi piroliza sau prelucrarea manuală, atât Coșeru, cât și deputatul Alexei Trubca, au insistat că sunt metode foarte costisitoare.

În același timp, aceștia au motivat necesitatea unui astfel de proiect prin eliminarea deșeurilor stocate la sol și prin faptul că la moment sunt bănci dispuse să finanțeze astfel de proiecte. În replică, președintele raionului Rezina a subliniat că sănătatea umană e mai importantă decât finanțările.

Momentele cheie din ședința din 19 ianuarie le puteți viziona mai jos. Redacția ecopresa.md a selectat cele mai importante declarații din cele trei ore și vi le prezintă în doar 30 de minute.

Ședința integrală poate fi vizionată aici:

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Cristina Straton