Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Puzzle-ul unui tarif. Asociația Jurnaliștilor de Mediu a inventat o modalitate interactivă să explice unde pleacă banii pentru colectarea deșeurilor
De ce tarifele pentru colectarea deșeurilor diferă de la o localitate la alta, de ce depinde mărimea unui tarif și unde pleacă banii adunați pentru serviciu – Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM) a reușit să ilustreze răspunsul la aceste întrebări într-un mod atrăgător și accesibil, cu ajutorul unui panou interactiv.
Panoul reprezintă un joc puzzle. Pe o bază magnetică este ilustrată o localitate în care serviciile de colectare nu mai funcționează – muncitorii cer contabilei salariul, autospecialele sunt defecte, motorina este la zero, din tomberoane iese un miros toxic, oamenii din localitate improvizează gunoiști, dând exemplu copiilor etc. Imaginea de pe piesele puzzle-ului ilustrează însă o imagine pozitivă – o localitate curată și un teritoriu al serviciului public asigurat cu toate cele necesare.
În acest mod, jucătorii, adăugând câte un puzzle, adică contribuind prin achitarea tarifului, modifică scenariul prost spre un tablou pozitiv, află unde pleacă banii și de ce depinde mărimea tarifului.
Panoul este conceput de Cătălina Molodoi, manageră de dezvoltare a AJMTEM și Lilia Curchi, directoare executivă a AJMTEM, și a fost realizat în cooperare cu Alex Buretz și Igor Hîncu. Primele cinci exemplare au fost prezentate în cadrul Festivalului „Strășeni, mon amour”, unde s-au bucurat de un mare succes.
„Ideea mi-a venit după ce am văzut un Vox populi în care oameni din Strășeni erau indignați de mărimea tarifelor și își exprimau certitudinea că deșeurile nu sunt gestionate corect. Între timp, colegele mele aduceau în redacție imagini copleșitoare cu oameni care separă plasticul de la gunoiște pe ger și în condiții foarte dure, cu șoferi pe autospeciale care își descriu în detalii o zi de muncă etc. Era un contrast dureros dintre ce cred oamenii și realitate”, susține Cătălina Molodoi.
Igor Hîncu, care a pus în practică ideea Asociației Jurnaliștilor de Mediu, spune că putem deduce din acest joc că sistemul poate deveni sustenabil doar cu un management eficient, implicarea întregii localități și achitarea la timp a tarifului pentru evacuarea deșeurilor.
„Toți cei care urmau să preia panourile erau mega încântați de concept și spuneau că, în sfârșit, vor putea explica într-o manieră inedită și pe înțelesul tuturor cum este format tariful și de ce este important să ne conectăm cât mai mulți la serviciul de evacuare a deșeurilor”, povestește Hîncu.
Viceprimarul localității Sireți, Alexandru Iorga, susține că panoul informativ le-a trezit localnicilor interesul de a se aprofunda în problema deșeurilor. „Datorită acestui panou, persoanele au ascultat cu interes discuția de azi despre problema deșeurilor. Eu cred că acest panou reprezintă un motiv de atrage cetățenii, de a-i informa și de a-i sensibiliza să facă unele schimbări în viața lor cotidiană”.
Și Ludmila Chiriac, șefă de sector la Întreprinderea Municipală Strășeni, a fost de părere că „puzzle-ul e foarte util și informativ”. Potrivit ei, este important că panoul ilustrează din ce este format tariful, dar și cum este administrat sistemul în funcție de nivelul de conectare și contribuție individuală. Spre exemplu, dacă pentru serviciul de evacuare achită o treime din localitate vor fi acoperite doar costurile administrative și operaționale. Dacă achită jumătate din localitate, va fi asigurată colectarea deșeurilor în toate sectoarele private și de la blocurile de locuit. Iar dacă achită toată localitatea, va fi asigurată sortarea și reciclarea deșeurilor, îmbunătățiri și reorganizări ale procesului de gestionare a deșeurilor, se va diminua volumul gunoiștii comune și chiar vor dispărea gunoiștile improvizate.
Tinerii, la rândul lor, au atras atenția că panoul arată importanța sortării, reciclării și cum fiecare dintre noi poate contribui la acest proces. „Pentru că tot ce se face se face în folosul nostru, pentru a trăi într-un mediu mai curat”, spune Antonela Ambroci, una dintre participantele Festivalului „Strășeni, mon amour”.
Panoul-puzzle a fost realizat în cadrul proiectului „Implicare civică, pentru servicii publice de calitate” în raionul Strășeni, cu sprijinul Uniunii Europene și Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și are scopul diminuării reticenței față de tarifele pentru gestionarea deșeurilor.
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Implicare civică pentru servicii publice de calitate” în raionul Strășeni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”.