Jucăriile din plastic periculoase pentru copii și mediu
Jucăriile din plastic sunt responsabile de poluarea din aer și din apă pentru că eliberează toxine, uneori pentru 1.000 de ani sau chiar mai mult. De aceea, jucăriile din lemn sau…
În jucăriile pentru copii sunt folosite mai multe substanțe periculoase, atât pentru mediu, cât mai ales pentru sănătatea celor mici. Printre acestea se numără:
- · cadmiu, un metal toxic care provoacă dificultăţi de învăţare;
- · antinomiu, un metal care poate declanşa cancerul;
- · ftalaţi, care împiedică dezvoltarea fizică.
Aceste chimicale sunt folosite, de cele mai multe ori, ca să facă plasticul mai flexibil.
Vopseaua cu un conţinut ridicat de plumb este folosită la fabricarea jucăriilor pentru că este rezistentă la coroziune, asigură jucăriilor durabilitate şi un aspect nou mai mult timp. Însă plumbul poate cauza copiilor afecţiuni ale sistemului nervos, afectând vorbirea şi capacitatea de înţelegere sau poate ataca organele interne.
Mult mai periculoase sunt jucăriile cu baterii. Căci, bateriile sunt aruncate la groapa de gunoi, în loc să fie predate la centrele de colectare. Astfel, acestea poluează mediul înconjurător cu metale grele sau chimic au efect cancerigen asupra oamenilor și au o legătură directă cu malformațiile la naștere, unele boli ale sistemului nervos și dereglări hormonale.
Jucându-se cu jucăriile periculoase copiii au un risc mai mare de a suferi din cauza chimicalelor din jucării pentru că:
- · Sunt mici, așa că substanțele chimice ajung rapid la sistemul lor nervos și se concentrează în organele lor mult mai repede.
- · Din moment ce creierul și alte organe și părți ale corpului sunt încă în dezvoltare, o concentrație mai mare a acestor substanțe poate cauza mult mai mult rău decât într-un organism dezvoltat.
- · Copiii care au vârste mici sunt foarte curioși și bagă orice în gură, așa ca toxinele din plastic pot fi ingerate foarte ușor