Ziua Mediului a început anul acesta cu o veste tristă: sute de hectare de culturi agricole – grâu, porumb, orz, viță-de-vie și livezi – au fost distruse de ploile torențiale și cu grindină din ultimele zile. Pagubele încă se estimează în raioanele afectate. Precipitațiile devastatoare care alternează tot mai des cu perioadele de secetă sunt una dintre manifestările schimbărilor climatice. Principala cauză a încălzirii globale este activitatea umană nechibzuită, spun specialiștii. În acest an, Ziua Mondială a Mediului are în centrul atenției regenerarea terenurilor și rezistența la secetă.
Vin vești bune și frumoase dinspre comunitatea de mediu, ne bucurăm că prietenii naturii cooperează și se susțin reciproc.
Inspectoratul Pentru Protecția Mediului (IPM) i-a mulțumit Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova (SPPN) pentru cele 10 binocluri pe care le-a donat inspectorilor de mediu. Binoclurile vor fi de mare ajutor la monitorizarea și protecția faunei sălbatice.
Și SPPN ne-a împărtășit o nouă bucurie: oamenii participă foarte activ la Recensământul Cuiburilor de Cocostârc/ Barză albă din Republica Moldova. În doar două săptămâni, pe Harta digitală s-au acumulat 106 înregistrări din toate colțurile țării. Mai este de lucru, pentru că acest număr reprezintă 1/4 din cifra reală a cuiburilor existente pe teritoriul Republicii Moldova.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova(SHS) și-a deschis azi porțile pentru toți cei dornici să afle la fața locului cum se fac prognozele meteo: le sunt prezentate aparate de măsurare a nivelului apei, utilaje pentru observații hidrologice și meteorologice. „Nu putem da timpul înapoi, dar putem crește pădurile, putem reînvia sursele de apă și reface soluri. Suntem generația care poate face pace cu Pământul”, este mesajul SHS.
Cum văd copiii starea actuală a planetei Pământ, care este mesajul lor? Am aflat acest lucru vizitând expoziția de desene „Redu, refolosește, reciclează – un mediu curat pentru generațiile viitoare”, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului de EcoContact, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (în incinta muzeului, str. Kogălniceanu, 82).
Iar la CIE Moldexpo a fost inaugurată astăzi expoziția internațională specializată de tehnologii verzi și protecția mediului ECO & GREEN EXPO, care poate fi vizitată până pe 7 iunie. Prin intermediul acestui eveniment a fost dat startul „Săptămânii verzi europene”.
Ministerul Mediului semnalează că Guvernul a adoptat în ședința de astăzi mai multe proiecte de lege ce vizează mediul. Printre acestea – Codul subsolului, Proiectul privind valorificarea terenurilor fondului apelor și a construcțiilor hidrotehnice (așteptat de primari, întrucât va debloca perceperea plăților pentru folosința terenurilor fondului apelor și a construcțiilor hidrotehnice), Proiectul privind eticheta ecologică pentru produse și servicii.
Operatorii din domeniul reciclării ne îndeamnă pe rețelele sociale să reducem cantitatea de deșeuri pe care o producem, să colectăm separat, să reciclăm și să reutilizăm materiile prime.
Ce faceți și la ce vă gândiți de Ziua Mediului? Ce vă îngrijorează și ce vă bucură cel mai mult? Vă invităm să ne povestiți pe https://www.facebook.com/Ecopresa.md