30 de comunități vor realiza proiecte pentru sporirea rezilienței climatice și reducerea degradării mediului
30 de comunități din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, UTA Găgăuzia, zona de securitate (raionul Dubăsari) și regiunea transnistreană au obținut granturi de până la 16.000 dolari SUA pentru proiecte menite să sporească reziliența comunităților la schimbările climatice, să reducă riscurile dezastrelor și să contribuie la dezvoltarea durabilă a localităților.
Comunitățile câștigătoare au fost selectate în cadrul unui concurs public organizat de proiectul „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, finanțat de Suedia și implementat de PNUD, la care au fost depuse 43 de propuneri de finanțare. Câștigătorii concursului au fost anunțați în cadrul unei ceremonii de acordare a granturilor organizată online pe 24 decembrie.
În urma implementării proiectelor selectate, 110.000 de persoane din 18 localități vor beneficia de acces la un sistem modern de management a deșeurilor, peste 30.000 de persoane din patru comunități vor beneficia de teritorii reabilitate prin împădurire și amenajare, circa 100.000 de persoane din patru localități vor realiza proiecte de curățare a râurilor și amenajare a teritoriilor adiacente, iar 19.500 de oameni din alte patru localități vor obține acces la sisteme energetice alternative, inclusiv în instituții publice.
Pentru implementarea acestor proiecte, autoritățile publice locale din comunitățile respective vor fi ghidate și ajutate nu doar de echipa proiectului „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, dar și de trei organizații neguvernamentale, care au fost selectate în cadrul unui concurs public. În următoarele 12 luni, ONG-urile ProEntranse, MEM Comrat și Dnestr Enterprise vor oferi autorităților locale expertiza tehnică necesară și mentorat în domeniul rezistenței la schimbările climatice, gestionării riscurilor dezastrelor și dezvoltării durabile, cu integrarea dimensiunii de gen.
Ca rezultat, în urma implementării acestor proiecte peste 263.177 de persoane din cele 30 de comunități selectate vor beneficia de îmbunătățirea și modernizarea serviciilor publice locale și reabilitarea infrastructurii sociale pentru sporirea rezilienței la schimbările climatice și dezvoltarea durabilă a localităților.
Proiectul „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” contribuie la dezvoltarea durabilă și sporirea rezilienței la schimbările climatice a localităților din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, UTA Găgăuzia, zona de securitate și regiunea transnistreană prin abilitatea economică, socială și educațională a femeilor. Beneficiarii proiectului sunt ONG-urile de mediu, administrațiile publice locale, femeile antreprenoare, precum și femei cu activitate economică în gospodăriile casnice din raioanele-țintă, care vor fi asistate la identificarea, formularea, planificarea și implementarea inițiativelor de reducere a degradării mediului și de sporire a rezistenței la schimbările climatice la nivel local. Proiectul este implementat de PNUD în perioada 2020 – 2023, cu asistența financiară a Suediei.