fbpx

14 localități beneficiază de granturi și consultanță pentru implementarea unor proiecte de eficiență energetică

 14 localități beneficiază de granturi și consultanță pentru implementarea unor proiecte de eficiență energetică

Foto: ecopresa.md

Susține Ecopresa, distribuie!

14 localități din Republica Moldova beneficiază de asistență financiară nerambursabilă, în valoare de la 1500 până la 15 mii de euro, dar și de asistență tehnică în realizarea unor proiecte de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă. Suportul se acordă în cadrul proiectului „Comunități rezistente energetic pentru Moldova cu sprijinul diasporei și asociațiilor de băștinași”. 

11 din cele 14 localități beneficiare au fost selectate în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3” și își propun să îmbunătățească eficiența energetică a școlilor și grădinițelor locale, să înlocuiască sistemele învechite de încălzire și iluminat stradal cu altele noi, dar și să inițieze tranziția către energia verde.

Este vorba despre satele Geamăna, Telița, Chetrosu din raionul Anenii Noi, Andrușul de Jos și Manta din raionul Cahul, Cărbuna din raionul Ialoveni, Zberoaia și Seliște din raionul Nisporeni, Tănătari și Zaim din raionul Căușeni, orașul Ceadâr-Lunga.

Alte trei comunități  – Sireți, raionul Strășeni, Țarigrad, raionul Drochia și Vinogradovca, raionul Taraclia – au fost selectate pentru a pilota proiecte inovative de eficiență energetică, menite să contribuie la realizarea obiectivului de reducere a nivelului de CO2 la nivel local cu până la 30%, asumat voluntar de aceste localități în cadrul inițiativei europene Convenția Primarilor. Proiecte inovative înseamnă că în aceste localități se utilizează concomitent mai multe surse de energie regenerabilă – panouri fotovoltaice, colectoare solare, moriști de vânt.

Grădiniță cu panouri fotovoltaice. Foto: Asociația Jurnaliștilor de Mediu

Majoritatea primăriilor din Republica Moldova nu au experiență în implementarea proiectelor de dezvoltare locală, să nu mai vorbim de cele în domeniul eficienței energeticePrin acest proiect, venim atât cu suport tehnic și consultanță, cât și cu o contribuție financiară către comunitățile rurale, pentru a le spori reziliența energeticăAstfel de proiecte sunt indispensabile în contextul costurilor energetice tot mai mari la nivel mondial”, a menționat pentru ecopresa.md Irina Plis, președinta Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, manager de proiect.

Această intervenție va oferi nu doar sprijin financiar, dar și asistență care să îmbunătățească capacitățile tehnice și organizatorice ale beneficiarilor – consultații individuale privind implementarea proiectelor, organizarea achizițiilor specifice domeniului, supravegherea și monitorizarea lucrărilor în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile, instruiri tematice legate de managementul proiectelor, atragerea de fonduri în localitate, dar și cele mai bune practici inovatoare disponibile.

Activitățile din cadrul proiectului au loc în perioada iulie 2023 – ianuarie 2024.

Proiectul „Comunități rezistente energetic pentru Moldova cu sprijinul diasporei și asociațiilor de băștinași” este realizat cu suportul proiectului „Fondul de consiliere în politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), fiind realizat de AEER, în parteneriat cu Convenția Primarilor pentru Climă și Energie în Moldova. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari