Vor să schimbe atitudinea oamenilor față de natură. Cursul „Jurnalism de Mediu” devine tot mai popular
Studenții înscriși la cursul facultativ „Jurnalism de Mediu” nu doar că sunt interesați să învețe să scrie despre problemele de mediu, dar sunt determinați să schimbe atitudinea oamenilor din comunitatea lor în raport cu mediul. Studenții și-au spus așteptările în cadrul evenimentului de deschidere oficială a celei de-a II-a ediții a cursului, care s-a desfășurat în cadrul Universității de Stat din Moldova.
Vlada, spre exemplu, a sesizat că la ea în sat există problema arderii frunzelor și a altor deșeuri. De aceea, ea își propune ca, până la finalul cursului, să contribuie la crearea unei societăți mai responsabile față de mediul înconjurător.
„Fiind studentă în anul I, sunt deschisă oricărei oportunități pe care o voi considera benefică. Însă, ceea ce m-a impulsionat cel mai mult să mă înscriu la acest curs este reticența pe care oamenii de la sat o au atunci, când este vorba despre ecologie, iar eu aș vrea să aduc o schimbare în mediul rural, începând chiar de la familia mea.
Spre exemplu, o problemă care există la noi în sat este arderea frunzelor și a altor deșeuri. Asta este o „soluție” pentru mai multe „probleme” pe care o aplică sătenii – dăm foc! Însă, în urma acestei acțiuni, aerul devine mult mai poluat, iar ei trebuie să conștientizeze acest lucru”, spune participanta la curs.
Adriana a observat că metoda alternativă de utilizare a deșeurilor menajere practicată de părinții ei este privită cu ochi sceptici de către vecini.
„Părinții mei au decis să ne mutăm cu traiul din Chișinău la Vadul lui Vodă, pentru că își doreau o casă pe pământ și aer curat. Ei compostează cojile de banane, cojile de ou, de cartofi și utilizează compostul drept îngrășământ pentru sol, iar vecinii se uită și întreabă ce-i cu acest gunoi în grădină la noi. De aceea, consider că oamenii chiar au nevoie de cunoștințe în domeniu. Prin intermediul acestui curs, vreau să învăț cum să le comunic despre necesitatea de a avea un mediu curat”, povestește tânăra.
La evenimentul de lansare a celei de-a II-a ediții au fost prezenți rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, decana Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Victoria Bulicanu, reprezentanții Ambasadei Suedia, Karin Borovic și Igor Afteniuc, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Lilia Curchi, cadre didactice și studenți din anul I.
Rectorul Universității de Stat din Moldova a apreciat rezultatele primei ediții. „Faptul că dintre 20 de studenți înscriși la curs 12 au absolvit cu succes, iar patru dintre ei s-au angajat în câmpul muncii în instituții de nișă este, într-adevăr, lăudabil”.
La cea de-a II-a ediție alți 20 de studenți s-au înscris, șapte fiind de la specialitatea Comunicare și Relații Publice.
„Anul acesta, nu avem doar studenți de la jurnalism, dar și de la comunicare. Am observat cât este de mare criza de comunicatori pe subiectele de mediu, climă, energie durabilă. De aceea, abordăm aceste subiecte în cadrul cursului și ne bucurăm de interesul tinerilor de la ambele specialități”, menționează directoarea executivă AJMTEM, Lilia Curchi.
Prima ediție a cursului a avut loc în perioada noiembrie 2022 – mai 2023. Pe durata cursului, au fost realizate 40 de materiale jurnalistice, publicate ulterior pe portalul ecopresa.md.
Cursul opțional „Jurnalism de Mediu” este susținut de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, cu sprijinul Suediei.