fbpx

Grill solar, colector solar de apă și instalații pentru producerea brichetelor din hârtie, prezentate în Orășelul European

 Grill solar, colector solar de apă și instalații pentru producerea brichetelor din hârtie, prezentate în Orășelul European
Susține Ecopresa, distribuie!

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă, 14 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, în tradiționalul Orășel European, ca să celebreze împreună Ziua Europei. Pe lângă muzică și voie bună, nu au lipsit de la eveniment proiectele de mediu, care au fost prezentate de instituții donatoare și organizații neguvernamentale.

Virginia Bâlici, coordonatoare programe de mediu și schimbări climatice la Ambasada Suediei în Republica Moldova, a spus pentru Ecopresa că instituția pe care o reprezintă a venit în Orășelul European cu mai multe concursuri. „La fel ca și anul trecut, tematica cortului Suediei la Ziua Europei este protecția mediului. Avem o tombolă pentru copii, dar și una pentru adulți, cu tematica „Suedia și protecția mediului”, în limbile română și rusă. În așa fel, încercăm să captăm interesul oamenilor pentru activități de protecție a mediului. După ce au participat la un test cu tematică ecologică, copiii și maturii care au câștigat au luat cu ei acasă pungi ecologice cu bunătăți din Suedia. Este vorba despre cărți ale autorilor suedezi, dulciuri din Suedia și, cel mai important, au primit benzi reflectorizante, pe care este bine să le purtăm iarna, pentru a ne face vizibili în preajma mașinilor”, a precizat Virginia Bâlici.

Totodată, coordonatoarea de programe a mai menționat că Ambasada Suediei oferă suport instituțional pentru organizațiile de mediu din Republica Moldova, inclusiv Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, de asemenea prezentă la eveniment.


„Proiectul „Reziliența climatică prin abilitarea femeilor” este activ în 6 regiuni din Republica Moldova și presupune încurajarea aplicării practicilor de reziliență climatică și dezvoltare durabilă în cadrul comunităților și a companiilor anume conduse de femei, prin susținerea gospodăriilor casnice. Pentru ca aceste gospodării casnice să-și dezvolte mici afaceri cu aplicarea principiului reziliență climatică și dezvoltare durabilă”, a menționat Virginia Bâlici.

Un alt proiect susținut de Ambasada Suediei este „GreenJustice/Justiția de Mediu”, care presupune suport în aplicarea legislației de mediu în Republica Moldova. „Prin acest proiect, noi susținem legătura dintre instituțiile de mediu și cele din justiție, pentru a ne asigura că legislația de mediu este aplicată și că acestor instituții le este ușor să facă acest lucru”, a spus Virginia Bâlici.

Împreună cu Uniunea Europeană, Ambasada Suediei susține și un proiect în domeniul gestionării resurselor radioactive. „E un proiect bilateral, susținut de Ambasada Suediei și Agenția Suedeză de Siguranță Radioactivă. Comisia Europeană alocă pentru realizarea acestei acțiuni 2,8 milioane de euro, iar suportul suedez constituie aproape 1 milion de euro, în faza a doua de realizare. Acest proiect se va desfășura până în anul 2025, iar acum este în prima lui fază de implementare”, a precizat coordonatoarea de programe de mediu și schimbări climatice de la Ambasada Suediei.

Piotr Comarov, director de proiecte în cadrul Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, a spus că organizația pe care o reprezintă a venit în Orășelul European cu un proiect de ecologie, care la momentul actual se realizează în 12 instituții de învățământ din Republica Moldova. „Cu sprijinul Guvernului Germaniei, la Liceul Teoretic din comuna Grătiești, municipiul Chișinău, va fi pusă o instalație solară care va pompa apa. Acum un an, la această instituție educațională a fost pusă o altă instalație care transformă deșeurile din hârtie în brichete pentru foc. Aceste brichete sunt distribuite ulterior locuitorilor cu venituri modeste de la Grătiești”, a spus Piotr Comarov.

Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile a mai prezentat în cadrul Zilei Europei urne separate pentru deșeuri organice, din hârtie, plastic. „Este prezentat și un colector solar de apă care este destinat producerii de apă caldă, iar acesta urmează a fi instalat la o școală din satul Pruteni, raionul Ungheni, dar și un grill solar care poate fi utilizat la prepararea bucatelor”, a punctat Comarov. Pe parcursul evenimentului, și reprezentații Convenției Primarilor pentru Climă și Energie au oferit consultații privind eficientizarea locuințelor și utilizarea resurselor regenerabile.

Andrei Isac, coordonator național al Proiectului „Uniunea Europeană pentru Mediu și  Economie Verde”, a spus că EU4Environment acordă asistență guvernelor țărilor Parteneriatului Estic, ca acestea să-și îmbunătățească acțiunile de mediu. „Colaborăm cu Ministerul Mediului, cu cel al Economiei, ca să promovăm o tranziție verde în aceste state, prin documente de politici, prin acțiuni de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii. În prezent, noi transpunem obiectivele Parcului Verde European în Strategia de mediu și în Programul de promovare a economiei verzi. Colaborăm fructuos în acest sens cu Suedia, Franța, Germania, Austria”, a specificat Andrei Isac.

Orășelul European a fost organizat de Uniunea Europeană. La eveniment au participat organizații și instituții care realizează proiecte, dezvoltă afaceri, primesc sprijin european, precum și ambasade ale țărilor din Uniunea Europeană.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!