Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Viermii de făină au devenit aliment în UE. Statele membre au aprobat, în premieră, o insectă pentru consum uman
Viermi galbeni uscați termic, fie insecta întreagă, fie sub formă de pulbere – este noua hrană aprobată de Comisia Europeană. Alimentul va putea fi folosit de către statele membre, fiind prima autorizare de insectă-aliment pe piața UE.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, introducerea noului aliment se bazează pe o evaluare științifică riguroasă, efectuată de EFSA – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor.
„Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.
Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziția UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale”, se mai spune în comunicatul Comisiei Europene.
Decizia oficială a Comisiei va fi adoptată în săptămânile următoare.
Viermele de făină, prima insectă declarată sigură pentru consum uman
Viermele de făină a devenit, astfel, prima insectă declarată sigură pentru a fi mâncată de om. Totuși, cei care au alergii la creveți și la acarieni ar putea reacționa și la această insectă, precizează EFSA.
Componentele principale ale acestei insecte sunt proteinele, grăsimile și fibrele. Hrana pe bază de insecte este privită de mult timp ca soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în industria alimentară.
De asemenea, ca avantaje de mediu ale folosirii de insecte-aliment, Comisia Europeană mai enumeră: utilizarea redusă a apei și a terenurilor arabile, aplicarea bioconversiei pe bază de insecte ca soluție comercială pentru reducerea risipei de alimente.