fbpx

VIDEO/ Vor protesta în fața Guvernului. Societatea Vânătorilor și Pescarilor anunță manifestații în toată țara

 VIDEO/ Vor protesta în fața Guvernului. Societatea Vânătorilor și Pescarilor anunță manifestații în toată țara
Susține Ecopresa, distribuie!

Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova anunță organizarea unui ample acțiuni de protest în toate centrele raionale din țară. Protestele vor fi organizate sâmbătă, 27 noiembrie. În Chișinău, manifestația va începe la ora 10:00 și se va desfășura în fața clădirii Guvernului, în Piața Marii Adunări Naționale. Anunțul a fost făcut de Oleg Ciocoi, președintele Societății. Vânătorilor și Pescarilor.

CITEȘTE ȘI Vânătorii, nemulțumiți de cotele propuse de Ministerul Mediului. Cer să le fie permisă vânătoarea de rațe și gâște sălbatice

„Protestul este o măsură excepțională la care recurge conducerea SVPM pentru a informa societatea, și în primul rând responsabilii de la Ministerul Mediului poziția a mii de vânători din Republica Moldova îngrijorați de situația actuală în domeniul vânătorii. Îndemnăm toți vânătorii să participe la aceste manifestații” , a declarat Oleg Ciocoi.

Potrivit lui, decizia a fost luată la ședința consiliului republican al Societății.

Precizăm că sezonul de vânătoare 2021-2022 încă nu a început. Consultările publice la proiectul care vizează cotele de recoltare pentru vânătoare s-a încheiat pe 12 noiembrie. Pe portalul particip.gov.md, în comentarii la proiect, mai mulți vânători din Republica Moldova și-au expus nemulțumirea față de cotele de recoltare propuse de Ministerul Mediului. Vânătorii au declarat că în document trebuie introduse cotele pentru rațele și gâștele sălbatice. În opinia lor, acest lucru este indispensabil, întrucât păsările sunt migratoare și vânarea lor nu ar afecta în niciun mod fondul cinegetic al Republicii Moldova. În replică, ornitologii spun că excluderea rațelor și a gâștelor sălbatice este un lucru pozitiv. Silvia Ursul, ornitologă la Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, este de părere că vânarea rațelor și gâștelor sălbatice afectează fauna, natura și aceasta înseamnă mai mult decât fondul cinegetic.

CITEȘTE ȘI Expertă de mediu: Vânatul gâștelor și rațelor sălbatice afectează fauna

Amintim că, la 2 noiembrie curent, vânătorii au solicitat Ministerului Mediului urgentarea procedurii de aprobare a cotelor de vânătoare pentru sezonul 2021-2022. Atunci, reprezentanții societății declarau că sezonul de vânătoare pentru unele specii deja s-a deschis, dar din cauza neaprobării cotelor, aceștia nu pot ieși la vânat.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Cristina Straton