VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Expertă de mediu: Vânatul gâștelor și rațelor sălbatice afectează fauna
Dacă vânătorii sunt indignați de faptul că Ministerul Mediului nu a introdus în proiectul său ce vizează cotele de vânătoare permisiunea de a vâna gâște și rațe sălbatice, atunci ornitologii susțin că acesta este un lucru pozitiv. Silvia Ursul, ornitologă la Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, este de părere că vânarea rațelor și gâștelor sălbatice afectează fauna, natura și aceasta înseamnă mai mult decât fondul cinegetic.
„În timpul vânătorii, chiar dacă ei vânează o anumită specie, de exemplu, doar fazan, împușcăturile lor stresează toate păsările din zonă. Gâștele și rațele sălbatice sunt acum în migrație. Ele călătoresc sute de kilometri pe zi, consumă foarte multă energie zilnic și atunci când poposesc pe niște lacuri, poposesc ca să se odihnească. Atunci când vânătorii împușcă, ele se mută dintr-un loc în altul și astfel obosesc repede. Fenomenul acesta se numește hăituire”, a menționat ornitologa pentru ecopresa.md.
Experta susține că dacă păsările ar fi hăituite la fiecare loc de odihnă, atunci succesul în migrație ar fi foarte redus în rândul păsărilor călătoare și la destinație ar ajunge un număr mult mai mic de gâște și rațe sălbatice.
Totodată, Silvia Ursul susține că faptul că în România și Ucraina este permisă vânătoarea rațelor și gâștelor sălbatice nu este un argument. „România și Ucraina sunt țări mult mai mari ca suprafață, ca teritoriu. Au foarte mari teritorii unde se poate de vânat. La noi vin câteva stoluri și au câteva zone umede unde se pot odihni”, susține experta.
În opinia ei, în zonele umede, în general, trebuie interzis vânatul pentru că în aceste regiuni foarte multe păsări se odihnesc.
În plus, în multe stoluri de gâște, printre cele obișnuite, se găsesc și specii foarte rare de gâște. „Ornitologii mereu sunt îngrijorați de posibilitatea ca vânătorii să nu cumva să împuște din greșeală asemenea specii rare. Dacă împușcă o gâscă de vară, este o chestie, dar dacă glontele ajunge într-o gâscă cu gât roșu, o specie foarte vulnerabilă, atunci vânătorul se face vinovat de un prejudiciu enorm adus mediului. Și dacă nu există niciun control, atunci lucrurile se agravează”, spune Silvia Ursul.
Săptămâna trecută s-a încheiat perioada de consultări a proiectului de ordin al Ministerului Mediului care vizează cotele de vânătoare. Din acest proiect lipsesc cotele pentru vânatul gâștelor și rațelor sălbatice, iar acest lucru a dus la indignarea vânătorilor.