[VIDEO] De ce au murit peștii? Ce spun experții despre dezastrul de la Iagorlâc, Dubăsari
De ieri, pe rețelele sociale circulă intens imagini cu zeci de mii de pești morți, un adevărat dezastru ecologic în Rezervația Științifică „Iagorlâc”, Dubăsari, din stânga Nistrului.
Pe acest caz, s-a autosesizat inclusiv Ministerul Mediului din RM. Grigore Stratulat, secretar de Stat, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că inspectorii de mediu urmează să ajungă la fața locului pentru prelevarea probelor, cu ajutorul reprezentanților Biroului de Reintegrare (rezervația se află în zona necontrolată de autoritățile de la Chișinău).
Ce spun experții?
Nikolai Romanovici, expert al Rezervației „Iagorlâc”: „Pentru început, trebuie să stabilim diagnosticul precis, să efectuăm analiza, apoi să stabilim problema. Deocamdată, nu avem de unde să știm exact. În linii mari, putem presupune că au influențat mai mulți factori – poluarea chimică, de exemplu, nu afectează peștii direct, însă în cazul unor deversări de substanțe toxice, peștele devine slăbit și, de regulă, se dezvoltă algele albastre-verzi, care provoacă lipsa de oxigen și infecții bacteriologice.
Au mai existat, de asemenea, cazuri cu diferite grade de severitate, asociate inclusiv cu ciclicitatea regimului hidrologic al Nistrului – când nivelul apei scade, se furnizează mai puțin oxigen și, respectiv, scade umiditatea în ecosistem. Aceasta cauzează hipoxia peștilor. În fiecare sezon observăm scăderea nivelului de oxigen anume la sfârșitul perioadei de vară și începutul lui septembrie. Acest lucru se întâmplă sistematic, însă nu în astfel de proporții”.
Cel mai probabil, există mai mulți factori, dar nu știm deocamdată care dintre aceștia este declanșator – analizele ne vor spune totul.
Dumitru Bulat, ihtiolog la Institutul de Zoologie: „Trebuie de efectuat analize și de identificat cauza. Sunt mai multe ipoteze. Una din ele, cea mai importantă, consider că a fost o deversare. În râuri, mai rar se întâmplă să moară în masă pești. Dacă se întâmplă, de obicei este din cauza intoxicării. În iazuri, heleșteie, mor de regulă din cauza hipoxiei, ca rezultat al înfloririi algelor și descompunerii anaerobe la fundul iazurilor. Dar cel mai frecvent motiv al pieirii peștilor în ecosistemele naturale este deversarea de diverse substanțe în amonte, care poate duce și la intoxicații în masă.
O altă cauză ar putea să fie temperaturile ridicate. În Iagorlâc, poate să fie o înflorire a algelor – acestea, în timpul nopții, consumă activ oxigenul și, mai ales, se consumă oxigen la descompunerea fitoplanctonului inclusiv”.
Ilya Trombițchi, directorul executiv al Asociației Eco-TIRAS: „Pot fi două ipoteze privind pieirea acestui număr mare de pești. Una ar fi o sursă de poluare care vine dinspre Ucraina. Ar putea să fie și lipsa oxigenului în apă, provocată de temperaturi înalte și deficitul apei din râu. Eu cred că, totuși, această poluare vine din partea Ucrainei – ar putea să fie de la o fermă de animale domestice. A fost un caz similar cu un an în urmă, când în râul Obi s-a întâmplat aceeași situație”.
Peștii vor fi adunați și înhumați de către angajații rezervației „Iagorlîc”, pentru a evita dublarea poluării apei.