Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
VIDEO/ Au încercat să se parcheze pe terasament. Platforma de Belvedere de la Orheiul Vechi, vandalizată
Platforma de Belvedere de la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” a fost vandalizată. Potrivit administrației instituției, un grup de tineri au adus mai multe stricăciuni în timp ce încercau să se parcheze pe terasament. Fapta tinerilor a fost surprinsă de camerele de vedere.
Potrivit administrației, tinerii au distrus o parte din pavaj, au nimicit covorul vegetal semănat, au scos câțiva pari și au lăsat și mizerie.
Din imaginile video, vedem cu o mașină merge pe porțiunea unde a fost semănat covorul vegetal și încearcă să ajungă pe terasament, însă nu i-a reușit. Incidentul a avut loc în dimineața zilei de miercuri, 5 ianuarie, după miezul nopții.
Cazul a fost înregistrat la poliție, iar acum urmează să fie stabilită identitatea făptuitorilor. Informația a fost confirmată pentru ecopresa.md de Elena Băetrău, purtătoarea de cuvânt a IP Orhei.
Precizăm că la 3 decembrie, la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” a fost inaugurată prima platformă de belvedere. Platforma a fost amenajată în una din cele mai atractive locații ale Rezervației, oferind o priveliște unică spre defileu și obiectivele turistice ale acesteia, un loc ce a devenit de mai mult timp un punct de oprire spontană a vizitatorilor. Având în vedere fluxul mare de turiști, s-a constatat o creștere a presiunii recreative asupra arealului, presiune care necesită a fi gestionată pentru a evita consecințele negative asupra mediului natural și a siturilor arheologice din zonă.
CITIȚI ȘI FOTO/ Platformă de Belvedere la Orheiul Vechi. Cum arată Rezervația de la înălțime
Capacitatea platformei este de 20 de persoane și are o suprafață de 38 m2, fiind completată cu o cale de acces pavată, 115 m de balustradă de protecție, panou de informare și sistem de iluminat artistic. De asemenea, pe platformă se regăsește un pupitru cu informație despre patrimoniul cultural al Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, realizat în alfabetul Braille, destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, pentru a le asigura o imagine perceptibilă despre ceea ce îi înconjoară.