Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Va ceda sau nu Moldova 19 ha Ucrainei pentru Hidrocentrala Nistreană? Răspunsul ministrei Mediului
Cele 19 hectare de teren de pe teritoriul Republicii Moldova, pe care le-a solicitat Ucraina pentru a continua extinderea Complexului hidroenergetic de pe râul Nistru, este subiect de negocierile dintre reprezentanții celor două țări. Declarația aparține ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu. Întrebată dacă Moldova va ceda sau nu cele 19 hectare Ucrainei, ministra nu a oferit un răspuns clar.
„Al patrulea agregat s-a construit timp mai îndelungat. Cu el sau fără el, de la aceasta nu se schimbă debitele. Acesta este un fapt constatat și cel mai bine ar fi să răspundă energeticienii. Pentru următoarele trei (n.r turbine) este nevoie de un volum mai mare de apă. Extinderea și modul cum trebuie să funcționeze acest complex este subiect de negociere pe acord. – Va ceda Republica Moldova? – Încă o dată zic – e subiect de negociere pe acord”, a declarat ministra în cadrul emisiunii Bună Seara cu Mircea Surdu.
Nici anterior autoritățile Republicii Moldova nu au oferit un răspuns clar dacă vor fi sau nu cedate cele 19 hectare.
În august 2017, autoritățile ucrainene au cerut Moldovei să arendeze 19 hectare din teritoriul său către Ukrhydroenergo „pentru a asigura funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean”.
Recent, Ucraina a pus în funcțiune cea de-a patra turbină a complexului hidroenergetic nistrean, din cele șapte planificate.
Din cei peste șase sute kilometri de râu care sunt pe teritoriul R. Moldova, peste 20% au fost deja puternic afectate de impactul Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHN). Vorbim de un sector de 150 de kilometri în aval de Naslavcea. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu privind impactul social și de mediu al CHN asupra râului Nistru, elaborat de PNUD Moldova cu finanțarea Suediei. Potrivit autorilor, construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHN) de către Ucraina a afectat în Republica Moldova atât cantitatea și calitatea apei, cât și habitatul natural al florei și faunei, precum și a redus numărul speciilor.
Fluviul Nistru are o lungime totală de 1362 de kilometri, prin Republica Moldova trec aproximativ 660 de km. Pentru țara noastră este cel mai important râu, servind ca principala sursă de aprovizionare cu apă potabilă şi tehnică pentru orașele Chișinău, Bălți, Tiraspol, Bender, Soroca, Criuleni, Slobozia și constituind 54% din volumul total pe țară.
CITEȘTE ȘI: Nistrul cu „venele” tăiate