fbpx

Testarea apei la nitrați de Ziua Mondială a Mediului

 Testarea apei la nitrați de Ziua Mondială a Mediului

Ziua Mediului 2017. Maria Sandu, cercetător științific coordonator la Institutul de Ecologie și Geografie

Susține Ecopresa, distribuie!

De Ziua Mondială a Mediului oamenii au avut ocazia să testeze apa din propriile fântâni. Expertul care a verificat calitatea apei a fost Maria Sandu, specialist în protecția apelor, cercetător științific coordonator la Institutul de Ecologie și Geografie. La atelier, cetățenii au venit cu mostre cu apă din Ungheni, Stăuceni, Strășeni și Chișinău.

Maria Sandu menționează: „Conținutul de nitrați în apa supusă analizelor a depășit cu mult maxima admisibilă. În afară de cetățeni, de calitatea apei s-au interesat și agenții economici. Întrebarea cea mai frecvent adresată de aceștia din urmă a vizat tipul de tehnologii pe care să le folosească pentru îmbunătățirea calității apei.”

Specialistul le-a vorbit despre câteva reguli de bază. Este important să fie salubrizat întreg teritoriul satului, astfel calitatea apei va fi mult mai bună în decurs de câțiva ani. Nu toate filtrele rețin nitrații, deci, doar salubrizarea va salva apele fântânilor. Ca să dispunem de apă curată, este necesar să îngrijim fântânile: să le curățim în fiecare an, să acoperim fântânile cu capac și să excludem cultivarea în jurul fântânilor a  plantelor supuse prelucrării cu agenți chimici.

Amintim că Ziua Mondială a Mediului a fost sărbătorită la 4 iunie,  în parcul „Valea Morilor” din Chișinău, unde  au avut loc expoziții, ateliere și târguri cu produse naturale.

Evenimentul a fost organizat de proiectele de mediu ale Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biodiversitate Moldova, SGP Moldova, Energie şi biomasă, ESCO Moldova, Suport pentru procesul național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice, împreună cu Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic şi Centrul Republican „Gutta-Club”.

Ion Cernei,participant la sărbătoare menționa: „Mediul trebuie îngrijit zi de zi. Ziua Mediului este ocazia în care ne amintim cât de importantă este protecția mediului pentru sănătatea noastră.”

Ziua Internațională a Mediului readuce în actualitate problemele de mediu și are scopul de a-i face pe cetățeni să conștientizeze că starea mediului influențează direct nivelul de calitatea al vieții populației.

Iulia Nistor, stagiară


Susține Ecopresa, distribuie!