Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Tallinn – Capitală Europeană Verde a anului 2023. Mai mult de jumătate din suprafața Estoniei este acoperită cu păduri
Tallinn, capitala Estoniei, a fost desemnată Capitala Europeană Verde a anului 2023 și a câștigat un premiu în valoare de 600 de mii de euro. Comisia Europeană a publicat lista orașelor desemnate Capitale Europene în anul 2023.
Conform Eurostat, 54% din suprafața Estoniei este acoperită de păduri, iar 80% dintre cetățenii estonieni folosesc internetul în interacțiunea cu autoritățile publice. Estonia a fost prima țară din UE care a permis votul online pentru toți cetățenii în 2005.
Premiul de Capitală Verde Europeană a fost lansat, ca proiect, în 2008 și a fost acordat pentru prima dată orașului Stockholm din Suedia, în 2010. Premiul este menit să recompenseze orașele pentru progresul și eforturile depuse în vederea ecologiei și a protejării mediului. Orașele câștigătoare au reprezentat si promovat mereu politici și bune practici, care ar trebui implementate și de alte centre urbane. Orașele care au câștigat Premiul Capitală Europeană Verde în trecut sunt Hamburg (2011), Vitoria-Gasteiz (2012), Nantes (2013), Copenhaga (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016), Essen (2017), Nijmegen (2018), Oslo (2019), Lisabona (2020) și Lahti (2021).
Capitale Culturale Europene 2023 au fost desemnate orașele Elefsina din Grecia, Veszprém din Polonia și Timișoara din România. Orașul Lublin din Polonia a fost apreciat drept Capitala Europeană a Tineretului. Titlul de Capitale Europene ale Turismului Inteligent l-au câștigat orașul Paphos din Cipru și orașul Sevilla din Spania.
Un oraș din Suedia a câștigat Premiul „Acces City”
Orașul suedez Skellefteå a câștigat Premiul „Access City” al anului 2023 pentru eforturile sale de a deveni un oraș accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Potrivit Ambasadei Suediei la Chișinău, accesibilitatea este inclusă la toate nivelurile și în toate inițiativele orașului Skellefteå. Spațiile publice precum locurile de joacă și străzile sunt dotate cu indicatoare informative tactile și încălzire la sol, astfel încât să se asigure că zăpada și gheața nu reprezintă un impediment.
Parcul central al orașului și zona râului din apropiere au căi și hărți tactile. Un serviciu SMS pentru persoanele nevăzătoare și cu probleme de vedere oferă informații despre construcția drumurilor și obstacolele potențiale din oraș. Autobuzele publice sunt, de asemenea, pe deplin accesibile, datorită podelelor joase, rampelor și anunțurilor audio.
Skellefteå oferă, de asemenea, formare pentru tinerii cu dizabilități intelectuale, pentru ca ei să poată explora tehnologia, care să îi ajute să ducă o viață independentă de adult.