fbpx

STUDIU/ China a „schimbat” vremea pentru a crea cer senin pentru un eveniment politic

 STUDIU/ China a „schimbat” vremea pentru a crea cer senin pentru un eveniment politic

Imagine simbol/Photo by Geri Mis on Unsplash

Susține Ecopresa, distribuie!

Cercetătorii spun că Beijingul a folosit „însămânțarea norilor” pentru a crea ploaie artificială și pentru a reduce poluarea în iulie, acesta fiind cel mai recent exemplu de „bluesky”, activitate prin care se manipulează vremea. Potrivit The Guardian, autoritățile meteorologice chineze au controlat cu succes vremea înaintea unei sărbători politice majore la începutul acestui an, se arată într-un studiu al Universității din Beijing.

La 1 iulie, Partidul Comunist Chinez și-a marcat centenarul cu sărbători majore, inclusiv zeci de mii de oameni la o ceremonie în Piața Tiananmen, iar o cercetare de la Universitatea Tsinghua a declarat că o operațiune extinsă de însămânțare a norilor în orele anterioare a asigurat cer senin și a scăzut nivelul de poluare a aerului.

Guvernul chinez a fost un susținător entuziast al tehnologiei de însămânțare a norilor, cheltuind miliarde de dolari pentru eforturile de a manipula vremea pentru a proteja regiunile agricole sau pentru a îmbunătăți semnificativ evenimentele publice, inclusiv Jocurile Olimpice din 2008.

Însămânțarea norilor este o tehnică de modificare a vremii, care presupune adăugarea unor substanțe chimice, cum ar fi particule mici de iodură de argint, la nori, determinând picăturile de apă să se aglomereze în jurul lor și crescând șansa de precipitații.

Descoperirile prezentate în studiul Tsinghua se adaugă la un număr mic, dar în creștere, de dovezi științifice despre succesul tehnologiei. Alte țări au investit, de asemenea, în tehnologia de însămânțare a norilor, dar China a investit miliarde, în ciuda întrebărilor cu privire la gradul de eficacitate a acesteia și a dezbaterilor dacă manipularea vremii într-o zonă ar putea perturba sistemele meteorologice din altă parte.

Luni, 6 decembrie, South China Morning Post apublicat un studiu care a găsit semne definitive că o operațiune de însămânțare a norilor în ajunul centenarului a produs o scădere semnificativă a poluării aerului.

Celebrarea centenarului s-a confruntat cu ceea ce ziarul a numit provocări fără precedent, inclusiv o creștere neașteptată a poluanților atmosferici și un cer acoperit în timpul uneia dintre cele mai umede veri înregistrate. Fabricile și alte activități poluante au fost oprite în zilele dinaintea evenimentului, dar fluxul scăzut de aer a însemnat că poluarea nu s-a disipat, se spune.

Lucrarea, publicată în revista Environmental Science evaluată de colegi și condusă de profesorul de științe ale mediului, Wang Can, spune că în ajunul ceremoniei a fost lansată o operațiune de însămânțare a norilor de două ore, iar rezidenții din regiunile montane din apropiere au raportat că au văzut rachete împușcate spre cer pe 30 iunie. Ziarul spunea că rachetele transportau iod de argint pe cer pentru a stimula precipitațiile.

Cercetătorii au spus că ploaia artificială rezultată a redus nivelul de poluanți ai aerului PM 2,5 cu mai mult de două treimi și a schimbat citirea indicelui de calitate a aerului, bazat pe standardele Organizației Mondiale a Sănătății, de la „moderat” la „bun”.

Echipa a spus că ploaia artificială „a fost singurul eveniment perturbator din această perioadă”, așa că este puțin probabil ca scăderea poluării să aibă o cauză naturală.

Anul trecut, Beijingul a anunțat planuri de a-și extinde programul experimental de modificare a vremii la o zonă de 1,5 ori mai mare decât India – 5,5 milioane de kilometri pătrați – acoperită de ploaie sau zăpadă artificială. Consiliul de Stat a declarat că dorește să aibă un sistem de modificare a vremii dezvoltat până în 2025, care să includă încă o jumătate de milion de kilometri pătrați care găzduiește tehnologii de suprimare a grindinei.

În cei cinci ani până în 2017, presa de stat a susținut că China a cheltuit mai mult de 1,3 miliarde de dolari pe tehnologie și a indus aproximativ 233,5 miliarde de metri cubi de ploaie suplimentară. În 2019, oficialii au declarat că practicile de modificare a vremii, de obicei tragerea de obuze pline de iod pentru a perturba fronturile meteorologice nefavorabile, au contribuit la reducerea anuală a 70% a daunelor provocate de grindină în regiunile agricole din Xinjiang.

Cu toate acestea, a fost folosit și pentru evenimente politice și alte evenimente semnificative, inclusiv Jocurile Olimpice din 2008, summitul APEC din 2014, precum și paradele de Ziua Națională și întâlnirile anuale ale celor două sesiuni.

Activitățile de manipulare a vremii, cunoscute și sub denumirea de „blueskying”, sunt de obicei implementate împreună cu schimbările sociale premergătoare evenimentelor, inclusiv închiderea fabricilor, a construcțiilor și a altor industrii poluante și încurajarea oamenilor să rămână departe de străzi sau să părăsească regiunea, a spus dr. Shiuh-Shen Chien, de la departamentul de geografie.

Dr. Chien a spus că autoritățile meteorologice din China au „instituționalizat” controalele climatice de zeci de ani, încercările tehnologice datând din anii 1980, dar au fost unice în utilizarea acesteia nu doar din motive comerciale sau agricole, ci și în „scopuri de propagandă”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!