fbpx

China planifică să cheltuiască 361 miliarde dolari SUA pentru energia verde

 China planifică să cheltuiască 361 miliarde dolari SUA pentru energia verde
Susține Ecopresa, distribuie!

China intenționează să aloce, până în 2020, 2,5 miliarde de yuani (361 de miliarde de dolari SUA), pentru a dezvolta energia verde în țară.

Astfel, se va reduce nu numai  poluarea mediului, dar va avea loc și îmbunătățirea stării de sănătate a populației, de rând cu crearea a 13 milioane de noi locuri de muncă, transmite Agenția de știri “Reuters”.

Aceste investiții semnificative în energie “verde” reflectă determinarea autorităților de a reduce în mod semnificativ utilizarea combustibililor fosili și a reduce nivelul de poluare catastrofale. Creșterea economică rapidă și utilizarea pe scară largă a combustibililor “murdari” (în special cărbune), au determinat distrugerea masivă și poluarea mediului înconjurător. În zonele metropolitane importante, în special în partea de nord-est a Chinei, nivelurile de poluare a aerului depășesc de zeci de ori limitele admise. Guvernul a declarat reducerea poluării aerului  o prioritate a obiectivelor de politică publică.

În sprijinul energiei solare autoritățile  planifică să aloce 1 miliard de yuani în următorii cinci ani. Experții sunt de părere că cu acești bani ar putea fi construite 1000 de centrale solare mari. În 2016 China a devenit lider mondial în dezvoltarea pieței energiei solare.

700 de miliarde de yuani autoritățile chineze le vor cheltui pe construirea de noi ferme eoliene. 500 de miliarde de yuani pentru construirea de centrale hidroelectrice, iar restul vor fi utilizate pentru a sprijini proiectele privind utilizarea energiei valurilor și energia geotermală.

Odată cu implementarea cu succes a acestor planuri, ponderea energiei din surse regenerabile până în 2020 va ocupa 15% din energia totală consumată. Cărbunele va continua să domine echilibrul energetic global al Chinei în următorii câțiva ani (proiectat care ocupă mai mult de 50% până în 2020), dar dezvoltarea rapidă a energiei “verzi” în țară marchează începutul sfârșitului combustibilului “murdar”.

Traducere și adaptare după Leword.org

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!