fbpx

Va decide proprietarul. A fost simplificată procedura de defrișare a livezilor

 Va decide proprietarul. A fost simplificată procedura de defrișare a livezilor

Imagine simbol/livada-moldovei.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Plantațiile perene (livezi pomicole, culturi nucifere și arbuști fructiferi) vor putea fi casate și defrișate în baza deciziei proprietarului. Excepție fac plantațiile viticole și construcțiile horticole care reprezintă elemente ale spațiilor verzi.

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri modificările cu privire la modul de casare şi defrişare a plantaţiilor perene, fiind incluse proceduri simplificate, accesibile și clare pentru toate părțile implicate. Pentru a ține cont de modul în care sunt valorificate terenurile, deținătorii de plantații perene care au realizat defrișarea vor trebui să depună la autoritatea administrativă teritorială doar o declarație de defrișare a plantației, conform modelului stabilit de proiect.

Noile modificări au fost aprobate pentru a simplifica procesul de defrișare a plantațiilor perene care nu corespund cerințelor actuale de piață și pentru înființarea plantațiilor noi de livezi, acestea urmând a fi subvenționate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

În același timp, proiectul prevede o procedură specială de casare și defrișare a plantațiilor perene care sunt proprietate publică a statului sau unităților administrativ-teritoriale. Pentru casarea acestora sunt stabilite anumite condiții, iar operațiunea de casare va fi executată de către o comisie în care vor fi incluși și reprezentanți ai subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cazul plantației afectate de boli sau viruși.

Condițiile menționate vor fi respectate și de către deținătorii plantațiilor perene proprietate privată, în cazul în care înființarea plantației a fost subvenționată de către stat sau deținătorul intenționează să depună cerere privind acordarea sprijinului financiar din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural pentru defrișarea plantațiilor, pentru care se oferă 10 mii lei per ha.

Până în prezent, procedura de casare dura mai mult de trei luni. În cazul în care proprietarul intenționa să caseze o plantație perenă, era nevoit să urmeze o procedură birocratică, de durată și dependentă de voința autorităților publice locale și raionale, arată autorii proiectului.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, pe teritoriul țării sunt peste 135 mii ha de plantații perene (cu excepția viței de vie), dintre care peste 50% sunt plantații cu termenul de exploatare depășit sau sunt înființate în sistem clasic și semi-intensiv de cultură, ceea ce nu oferă o productivitate și calitate corespunzătoare a fructelor pentru a asigura competitivitatea producătorilor autohtoni.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!