Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
STUDIU/ Brazilia intervine în mai puţin de 3% dintre alertele de defrişare
Organismele de protecţie a mediului din guvernul condus de preşedintele Jair Bolsonaro au intervenit în cazul a mai puţin de 3% dintre alertele de defrişare din Brazilia, unde „domneşte impunitatea”, potrivit datelor publicate marţi de colectivul organizaţiei non-guvernamentale MapBiomas, informează AFP și Agerpres.
Acest ONG a lansat o nouă platformă care face posibilă încrucişarea datelor satelitare privind evoluţia despăduririlor cu registrele de amenzi şi arestări aplicate de autorităţi pentru a pedepsi defrişările ilegale, cu precădere în Amazonia.
Potrivit constatărilor, de la venirea la putere a preşedintelui Jair Bolsonaro, în ianuarie 2019, doar 2,17% dintre alertele evidenţiate de sateliţi au condus la o intervenţie a organismelor guvernamentale.
„În pofida abundenţei de informaţii şi de dovezi privind infracţiunile împotriva mediului, acţiunile de supraveghere pentru limitarea defrişărilor rămân încă foarte departe de necesar”, a explicat Ana Paula Valdiones de la Instituto Centro de Vida (ICV), una dintre asociaţiile membre ale proiectului MapBiomas, la care colaborează de asemenea mai multe universităţi.
Noua platformă arată că din ianuarie 2019 până în martie 2022 intervenţiile autorităţilor federale au vizat doar 13,1% din zonele defrişate.
„Aceste date evidenţiază că impunitatea continuă să domnească în ceea ce priveşte defrişările ilegale din Brazilia”, a declarat Tasso Azevedo, coordonatorul MapBiomas.
În primii trei ani de mandat ai lui Jair Bolsonaro, fenomenul defrişărilor a crescut cu peste 75% comparativ cu media anuală din deceniul precedent.
Preşedintele de extremă dreapta a fost vizat de critici severe din partea comunităţii internaţionale în august 2019, în faţa recrudescenţei incendiilor forestiere din Amazonia.
Ecologiştii îl acuză în special de favorizarea impunităţii căutătorilor de aur, a agricultorilor şi a traficanţilor de cherestea, care practică despăduriri ilegale.
Anul trecut, Ibama, principalul organism public pentru protecţia mediului, a cheltuit doar 41% din bugetul său alocat activităţilor de monitorizare, potrivit Observatório do Clima, un alt colectiv de organizaţii non-guvernamentale.
Ministerul Mediului nu a răspuns imediat solicitărilor AFP de a face comentarii pe acest subiect.