fbpx

Împreună putem contribui la reducerea deșeurilor. La atelierul „Repair Cafe” îți repari gratuit căștile, tastatura sau mixerul defect

Susține Ecopresa, distribuie!

Aparatele de uz casnic defecte pot fi reparate chiar de proprietari, ghidați de tehnicieni, în cadrul unui eveniment public. Un grup de tineri inventatori, membri ai inițiativei „Atelier99”, organizează un eveniment în cadrul căruia oamenii își pot repara căștile, aparatele de cafea sau ceasurile digitale. Tot ce trebuie să facă, este să vină la Zpațiu, Atelierul de Artă în cadrul Muzeului Zemstvei, acolo unde va avea loc atelierul „Repair Cafe”, și vor fi ghidați de mentori pe tot procesul reparației.

Pentru a participa la eveniment, nu sunt necesare cunoștințe în domeniul reparației aparatelor tehnice. Poate participa oricine dorește să repare obiectele sale sau să ajute pe cineva în procesul de reparare.

Foto: Facebook/Atelier 99

Cristian Plugari, unul dintre inițiatorii evenimentului, a spus pentru ecopresa.md că „Repair Cafe” face parte dintr-o mișcare mondială. Mișcarea a apărut drept răspuns consumerismului excesiv, împerecheat cu disponibilitatea produselor ieftine și accesibile pentru consumatori, în pofida materialelor care se deteriorează ușor și mecanismelor șubrede, rezultat în urma industrializării, globalizării și evoluției tehnologice. În plus, majoritatea obiectelor produse nu oferă consumatorului instrucțiuni cum acestea pot fi reparate. „Adevărul este că nici producătorii deseori nu cunosc despre defectele apărute sau nu sunt interesați să afle, scopul lor principal fiind producerea cantității necesare pentru prețul agreat de comanditari. Ideea este simplă și, totodată, foarte puternică – de a repara obiectele defectate, astfel de a extinde utilitatea lor”, a explicat Cristian Plugari.

Tânărul susține că procesul de reparare le aduce o satisfacție și bucurie atunci când știu că obiectele au căpătat o nouă viață. „Astfel, fiecare obiect reparat capătă o identitate și o nouă semnificație – obiect la crearea căruia am contribuit personal”, menționează Cristian Plugari.

Foto: Facebook/Atelier 99

La atelier pot participa până la 10-12 persoane concomitent. Totul se limitează la spațiu și la disponibilitatea instrumentelor cu care se lucrează.

Printre aparatele reparate la alte ediții ale evenimentului sunt căști, fire/cabluri, tastatură, mouse, ramă pentru ochelari, boxe, aparat de cafea, ceas de mână, mixer, ceas digital, lentile pentru obiectiv, fier de călcat, lampă de masă. „Participanții sunt ghidați de mentori cu experiență. Deseori, un scurt instructaj este oferit pentru începători, în funcție de instrumentul necesar. Ulterior, participantul continuă să repare obiectul singur”, explică tânărul specialist.

Foto: Facebook/Atelier 99

Participarea la acest atelier este gratuită. Echipamentele și instrumentele necesare sunt oferite de organizatori.

Nu arunca încă la gunoi toasterul sau lampa stricată – adu-le aici și vom lucra împreună, alături de voluntarii noștri pricepuți, să le reparăm. Împreună vom contribui la reducerea deșeurilor și la promovarea culturii reparării și refolosirii. Indiferent dacă te pricepi la reparat sau ești doar curios despre proces, vino și petrece o după-amiază sustenabilă în compania noastră”, este îndemnul membrilor inițiativei „Atelier99”.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 13 mai, la Zpațiu, Atelierul de Artă în cadrul Muzeului Zemstvei, str. Alexei Şciusev 103 din Chișinău.

Foto: Facebook/Atelier 99
Foto: Facebook/Atelier 99
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu