fbpx

Stăm pe canapea și vizităm cetatea Sorocii. Miercuri va avea loc un tur virtual, însoțit de ghid

 Stăm pe canapea și vizităm cetatea Sorocii. Miercuri va avea loc un tur virtual, însoțit de ghid
Susține Ecopresa, distribuie!

Echipa Visit continuă seria plimbărilor online însoțite de ghid. Miercuri, 25 martie, doritorii vor putea vizita cetatea Sorocii stând pe canapea în fața calculatorului. Excursia începe la ora 15:00.

Cei interesați sunt invitați să intre pe acest link și să se bucure de priveliște și de istoria locului care va fi relatată de Fedor Evstigneev. Pentru alte detalii, dar și pentru a contacta organizatorii accesați pagina evenimentului.

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XVI-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.

Cetatea de piatră pe care o vedem azi a fost ridicată de un grup de zidari din Transilvania, conduşi de meşterul Iacob, care a şi lăsat o inscripţie în interiorul cetăţii: „a construit acest castel Iacob”. Înainte de cetatea de piatră a existat aici o cetate de lemn şi pământ, despre care se crede că, deşi a fost menţionată abia în 1499, ar fi fost construită mai înainte. Vestigii ale acestei fortificaţii de lemn au fost găsite în decursul săpăturilor arheologice din interiorul cetăţii.

Cetatea are o formă circulară cu diametrul curţii interioare de 30,5 m, cu 5 turnuri, 4 circulare şi unul prizmatic cu pasajul de intrare, toate amplasate la distanţe egale. Partea superioară a cetăţii, dominată de turnurile ce se ridicau deasupra curtinelor cu 4 m, este înzestrată cu creneluri. În interiorul cetăţii trei rînduri de galerii de lemn, susţinute pe grinzi în consolă, erau destinate apărătorilor cetăţii.

În cetate se intra prin turnul prizmatic orientat spre Nistru, străbătut la primul nivel de un pasaj secţionat prin construirea a două porţi masive, precedate de o hersă. Iar alte detalii despre cetate și istoria ei veți afla particit la turul virtual organizat de visit.md.
Dacă doriți să vizitați și alte obiective turistice din țară, Ecopresa.md a pregătit lista muzeelor și locurilor pitorești care sunt disponibile.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!