Putem verifica online nivelul Nistrului. Hidrometeo monitorizează și prezintă situația la fiecare sfert de oră
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a lansat o rubrică nouă în care prezintă dinamica nivelului apelor care se revarsă de la Nodul Hidrotehnic Dnestrovsk pe teritoriul Ucrainei la postul hidrometric Naslavcea din raionul Ocnița, amplasat la 2 km aval de baraj.
„Postul hidrometric de la Naslavcea a fost lansat la sfârșitul anilor `80 ai secolului trecut, dar atunci măsurările se făceau de către observatori. În 2012, la Naslavcea a fost instalată o stație automatizată care măsoară nivelul apelor în regim automat și transmite datele privind nivelul apelor peste fiecare 15 minute. Totodată, la Naslavcea este și un observator care, în fiecare zi, la orele 8.00 și 20.00, face măsurările în regim manual și le transmite Serviciului Hidrometeorologic de Stat”, a specificat Mihail Grigoraș, director-adjunct interimar al SHS, fiind solicitat de Ecopresa.md.
Potrivit lui Mihail Grigoraș, noua rubrică a fost lansată pentru a atenționa populația și autoritățile cu privire la dinamica nivelului apelor care se revarsă de la Dnestrovsk pe teritoriul Republicii Moldova. „Deocamdată, nu avem semnalate majorări ale debitelor de apă, nivelul apelor se menține în albia normală. Atâta timp cât asupra hidrocentralei de la Dnestrovsk planează niște riscuri de atac, vom monitoriza situația peste fiecare oră și vom informa populația”, a spus directorul-adjunct interimar al SHS.
Amintim că o rachetă rusească, doborâtă luni dimineață, 31 octombrie, de sistemul antiaerian al Ucrainei, a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit dw.com, geamurile mai multor case din satul Naslavcea, raionul Ocnița, s-au spart. Victime nu au fost raportate. Racheta urma să lovească barajul Dnestrovsk, aflat la 25 de km de Republica Moldova. Localitatea Naslavcea din Republica Moldova se află la hotar cu Ucraina. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, fiind vizate transformatoarele electrice.
Cu o zi mai târziu, marți, 1 noiembrie, la sediul Misiunii OSCE din orașul Tiraspol s-a desfășurat o nouă reuniune a experților pentru protecția mediului de pe ambele maluri ale Nistrului, la care au participat reprezentanții observatorilor și ai mediatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.
Potrivit Ministerului Mediului al Republicii Moldova, o atenție specială a fost acordată aspectelor legate de combaterea braconajului și a pescuitului ilegal în bazinul râului Nistru, de coordonarea perioadelor de prohibiție în perioada de reproducere naturală a hidrobionților, măsuri efective care contribuie la protecția biodiversității fluviului.
De asemenea, Chișinăul a reiterat că este necesară asigurarea accesului liber al reprezentanților Serviciului Hidrometeorologic de Stat la posturile hidrometrice în perimetrul regiunii transnistrene în vederea monitorizării regimului hidrologic al apelor de suprafață ale râului Nistru. Totodată, este nevoie de a asigura libera circulație a angajaților Inspectoratului pentru Protecția Mediului, pentru ca ei să poată efectua controale la agenții economici din regiune, în vederea obținerii unor acte permisive.