fbpx

Prețuri mai mari pentru serviciile oferite de meteorologi și hidrologi. Guvernul a aprobat noile tarife

Susține Ecopresa, distribuie!

Tarifele pentru serviciile oferite de Serviciul Hidrometeorologic de Stat au fost revizuite. Totodată, au fost stabilite servicii noi care vor fi prestate de SHS contra plată. Guvernul a aprobat astăzi documentele necesare în acest sens. Astfel, cele mai scumpe sunt elaborarea informației hidrologice pentru argumentarea unui proiect și caracterizarea hidrologică a obiectului acvatic.

Documentul stabilește tarife pentru servicii de prognoză, avertizări, buletine și informații meteorologice, agrometeorologice, hidrologice, produse meteorologice și climatologice, produse de fizica atmosferei și produse radar. SHS va mai oferi contra plată servicii de consultare, selectare și analiză a informațiilor primare și specializate meteorologice, agrometeorologice și hidrologice. Nomenclatorul prevede și o schemă de reducere a tarifelor pentru beneficiarii ce comandă un număr mai mare de 300 de unități de informație sau pentru întreprinderile mici.

De exemplu, pentru elaborarea informației hidrologice pentru argumentarea unui proiect, care este și cel mai scump serviciu, prețul este de peste 19 mii de lei, iar caracterizarea hidrologică a obiectului acvatic costă peste 15 mii de lei. Informația privind condițiile agrometeorologice ale primăverii și termenele anticipate pentru începutul lucrărilor de câmp sunt taxate cu 5,5 mii de lei, iar informația agrometeorologică despre regimul de umiditate a solului costă 4 mii de lei.

Pentru comparație, în nomenclatorul precedent, care a fost aprobat în anul 2006, cel mai scump serviciu era „sinteza anului agricol” și costa 4394 de lei.

Prognoza vremii în teritoriu pentru 24 de ore costă acum peste o mie de lei, comparativ cu 41 de lei cum era anterior, iar avertizarea privind condiţiile nefavorabile ale vremii, care costa 82 de lei, este taxată cu 1200 de lei.

Acumularea veniturilor are ca scop compensarea cheltuielilor aferente lucrărilor de efectuare a observațiilor meteo, acoperirea cheltuielilor de întreținere a aparatelor de măsurare, a stațiilor/posturilor hidrometeorologice, extinderea și îmbunătățirea calității serviciilor oferite”, a precizat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, la ședința Executivului.

Autorii proiectului consideră că tarifele existente erau depășite. Totodată, în nomenclatorul actualizat au fost introduse mai multe servicii noi.

Toate tarifele, aprobate astăzi de Guvern, pot fi găsite aici.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu