fbpx

Republica Moldova s-a alăturat Declarației liderilor de la Glasgow privind pădurile și utilizarea terenurilor

 Republica Moldova s-a alăturat Declarației liderilor de la Glasgow privind pădurile și utilizarea terenurilor
Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova s-a alăturat Declarației liderilor privind pădurile și utilizarea terenurilor, susținută de mai mult de o sută de țări semnatare, în intenția de a opri defrișarea până în anul 2030, informează Ministerul de Externe.

Printre semnatarii Declarației se numără statele membre ale Uniunii Europene, Ucraina, Turcia, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Federația Rusă și altele.

Prin această declarație, țările se angajează să promoveze dezvoltarea durabilă la scară globală, inclusiv gestionarea și utilizarea durabilă a pădurilor și să consolideze economiile locale. Împădurirea, totodată, este un obiectiv major al nostru pe termen mediu și lung, Republica Moldova considerând că această cooperare este importantă pentru atingerea obiectivelor internaționale legate de păduri.

Liderii mondiali au convenit implementarea și, la necesitate, reproiectarea politicilor și programelor agricole pentru a stimula agricultura durabilă, a promova securitatea alimentară și a aduce beneficii mediului.

Totodată, este reafirmat angajamentul internațional pentru a crește semnificativ finanțarea și investițiile dintr-o mare varietate de surse publice și private, îmbunătățind în același timp eficiența și accesibilitatea acestora pentru a permite gestionarea durabilă a suprafețelor împădurite, conservarea și restaurarea pădurilor și sprijinul pentru comunitățile locale.

La nivel național există un acord unanim că un program de împădurire ar aduce beneficii cetățenilor prin crearea locurilor de muncă în zona rurală, îmbunătățirea productivității agricole și diminuarea eroziunii solului, atenuarea impactului schimbărilor climatice la nivel local, purificarea aerului și protejarea apelor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!