fbpx

Reguli mai stricte pentru transferurile de deșeuri. Regulamentul – aprobat de Guvern

Susține Ecopresa, distribuie!

Guvernul a aprobat Regulamentul privind transferurile de deșeuri. Noul document stabilește procedurile și regimurile de control pentru transferurile de deșeuri în funcție de originea, destinația, ruta transferului și de tratamentul care se aplică deșeului la destinație.

Obiectivul principal al Regulamentului este asigurarea protecției mediului și respectarea cerințelor privind securitatea ecologică la importul, exportul și tranzitul deșeurilor transferate spre valorificare și eliminare.

Regulamentul stabilește condițiile la care sunt supuse transferurile de deșeuri și procedurile care trebuie să fie urmate pentru a le autoriza. Documentul prevede o procedură pentru notificarea și consimțământul prealabil scris înainte de transferurile deșeurilor periculoase și nepericuloase spre operațiuni de eliminare. În plus, stabilește cerințe față de exportul/importul deșeurilor spre valorificare și eliminare doar în țări care acceptă importul și care dețin capacitățile necesare.

În scopul asigurării trasabilității deșeurilor, notificările de import și export vor fi înregistrate în Sistemul Informațional Automatizat „Managementul Deșeurilor”, care reprezintă totalitatea produselor de program şi a echipamentelor tehnice destinate colectării, stocării și procesării informației. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu