fbpx

Președinta Sandu a convocat grupul de lucru pentru pregătirea Programului Național de Împădurire

 Președinta Sandu a convocat grupul de lucru pentru pregătirea Programului Național de Împădurire

Imagine simbol: editiadedimineata.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat miercuri, 16 februarie, Grupul de lucru pentru pregătirea Programului Național de Împădurire, în frunte cu responsabilii de la Ministerul Mediului. Șefa statului a cerut mai multe detalii despre procesul de elaborare a Programului, echipa ministerului reconfirmând angajamentul de a lansa Programul până la sfârșitul acestui an.

Potrivit unui comunicat al Președinției, Sandu a reamintit că extinderea suprafeței împădurite este un obiectiv major al guvernării.

Realizarea unui program ambițios de împădurire va permite reducerea consecințelor negative ale schimbărilor climatice, îmbunătățirea calității aerului, protejarea mai bună a solului și a resurselor de apă. De asemenea, acest program va genera noi locuri de muncă în localitățile țării. Programul la care se lucrează vizează o perioadă de cel puțin zece ani și prevede măsuri hotărâte de gestionare și de protecție a pădurilor din țară”, afirmă Maia Sandu.

În context, președinta a cerut Ministerului Mediului să facă publice planurile de plantare a arborilor din acest an, pentru a asigura o informare mai bună și o participare mai largă la acest proces a tuturor celor care prețuiesc natura.

CITIȚI ȘI VIDEO/ Se propune împădurirea a 100 mii de hectare. Sandu: Restabilind pădurile Moldovei putem oferi generațiilor viitoare șansa de a trăi într-o țară verde și sănătoasă

Moldova și-a propus să extindă suprafața pădurilor până la 15%, în următorii zece ani, prin plantarea a 100 mii de hectare. Dintre care 50 mii de hectare vor fi păduri „naturale” cu funcție de protecție, iar alte 50 de mii de hectare păduri cu funcții de producție (ligniculturi/energetice).

Republica Moldova s-a alăturat Declarației liderilor privind pădurile și utilizarea terenurilor, susținută de mai mult de o sută de țări semnatare, în intenția de a opri defrișarea până în anul 2030. Prin această declarație, Moldova s-a angajat să promoveze dezvoltarea durabilă la scară globală, inclusiv gestionarea și utilizarea durabilă a pădurilor și să consolideze economiile locale. Împădurirea, totodată, este un obiectiv major al nostru pe termen mediu și lung, Republica Moldova considerând că această cooperare este importantă pentru atingerea obiectivelor internaționale legate de păduri.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!