fbpx

Elevii Colegiului Agroindustrial din Râșcani vor produce uleiuri eterice de levănțică și salvie. Investițiile au fost făcute de UE

 Elevii Colegiului Agroindustrial din Râșcani vor produce uleiuri eterice de levănțică și salvie. Investițiile au fost făcute de UE

levănțică

Susține Ecopresa, distribuie!

Elevii de la Colegiul Agroindustrial din Râșcani vor produce uleiuri eterice de levănțică și salvie. Lanurile de levănțică și salvie au fost plantate deja. Totodată, instituția de învățământ este modernizată și dotată cu utilajul necesar în acest scop.

Investițiile de 340 de mii de euro sunt făcute în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul UE, prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

În prima fază a proiectului au fost livrate utilajele agricole necesare pentru plantarea, recoltarea și întreținerea plantațiilor de levănțică și salvie. Folosind aceste utilaje, elevii colegiului, îndrumați de cadrele didactice, au reușit să planteze cu succes lanurile de levănțică și salvie.

La următoarea etapă va fi dotat laboratorul instituției cu mobilier, utilaje de ultimă generație, tehnică IT și o instalație de extragere a uleiurilor eterice. Recolta urmează a fi procesată utilizând capacitățile laboratorului didactic.

Beneficiari direcți ai investițiilor vor fi peste 330 de elevi ai Colegiului Agroindustrial din Râșcani, specialiști din sector, precum și fermieri care sunt specializați în cultivarea plantelor etero-oleaginoase.

În urma implementării proiectului investițional, Colegiul Agroindustrial din Râșcani va deveni un centru de instruire a specialiștilor calificați din acest domeniu.

În prezent, produsele derivate în urma cultivării plantelor etero-oleanginoase sunt la mare căutare pe piețele regionale și internaționale. Fiind rezistente la condiții mai aride, acestea se pretează cultivării în Republica Moldova.

În cadrul proiectului „Livada Moldovei”, Guvernul investește 12 milioane de euro în reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale și de cercetare din țară. Banii sunt puși la dispoziție de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Anterior, prin intermediului aceluiași proiect au fost făcute investiții importante la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Agrară de Stat din Moldova și Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău. Aici, lucrările de renovare și modernizare costă, în total, circa 6 milioane de euro.


Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu