fbpx

Oamenii au extras atât de multă apă din sol, că au făcut planeta să se încline

 Oamenii au extras atât de multă apă din sol, că au făcut planeta să se încline

Sursa foto: revista-ferma.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Extragerea apei din sol și mutarea ei în altă parte a determinat o deplasare semnificativă a Masei Pământului, făcând ca planeta să se încline aproape 80 de centimetri spre est, timp de 17 ani, în perioada anilor 1993-2010, arată o cercetare realizată de Universitatea Națională din Seul, Coreea de Sud, preluată de ScienceDaily, scrie green-report.ro.

Pe baza modelelor climatice, oamenii de știință estimaseră anterior că oamenii au extras 2.150 de gigatone de apă subterană, echivalentul a peste 6 milimetri de creștere a nivelului mării, în perioada 1993-2010. De altfel, validarea acestei estimări a fost dificilă.

Unul dintre indicatorii utilizati în acest studiu este polul de rotație al Pământului, punctul în jurul căruia planeta se rotește. Acesta se deplasează într-un proces numit mișcare polară, atunci când poziția polului de rotație al Pământului variază în raport cu crusta. Distribuția apei pe planetă afectează distribuția masei. Asemănător adăugării unei mici greutăți pe vârful unui vârtej, Pământul se rotește puțin diferit pe măsură ce apa este redistribuită.

Poziția polului de rotație al Pământului se schimbă în mod frecvent”, a declarat Ki-Weon Seo, geofizician la Universitatea Națională din Seul și liderul studiului. „Studiul nostru arată că redistribuția apei subterane are, de fapt, cel mai mare impact asupra deplasării polului de rotație”.

Sursa foto: gorjonline.ro

Capacitatea apei de a schimba rotația Pământului a fost descoperită în 2016, iar până acum contribuția specifică a apei subterane la aceste schimbări de rotație nu era cercetată. În noul studiu, cercetătorii au modelat schimbările observate în deplasarea polului de rotație al Pământului și mișcarea apei – mai întâi, luând în considerare numai ghețarii, iar apoi adăugând diferite scenarii de redistribuire a apei subterane.

Sunt foarte bucuros că am descoperit cauza neexplicată a deplasării polului de rotație”, a declarat Ki-Weon Seo. „Pe de altă parte, ca locuitor al Pământului și ca tată, sunt îngrijorat și surprins să văd că extragerea apei subterane este o altă sursă de creștere a nivelului mării”.

Aceasta este o contribuție valoroasă și o documentație importantă”, a declarat Surendra Adhikari, cercetător în Laboratorul de Propulsie a Jeturilor, care nu a fost implicat în acest studiu. Adhikari a publicat în 2016 un articol despre impactul redistribuirii apei asupra deplasării polare. „Ei au determinat rolul extragerii apei subterane asupra mișcării polare și este destul de semnificativ.

De obicei, polul de rotație se schimbă cu câțiva metri într-un an, astfel încât schimbările cauzate de extragerea apei subterane nu prezintă riscul de a schimba anotimpurile. Cu toate acestea, pe o scară de timp geologică, deplasarea polară poate avea un impact asupra climei, a spus Surendra Adhikari.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari