fbpx

EU4Climate: Schimbările climatice ar putea deveni ireversibile; adaptarea este soluția

 EU4Climate: Schimbările climatice ar putea deveni ireversibile; adaptarea este soluția

Chişinău, 30 octombrie 2019 – atelier regional pentru țările Parteneriatului Estic (PaE) privind planificarea adaptării la schimbările climatice și includerea riscurilor climatice în politicile naționale și sectoriale

Susține Ecopresa, distribuie!

Dezastrele naturale provocate de climă aduc Republicii Moldova prejudicii economice anuale de cca 2% din Produsul Intern Brut (PIB). Sectorul agricol este între domeniile cele mai expuse intemperiilor, cu o cotă de cca 14% în PIB și o treime din forța de muncă ocupată. Fenomenele meteo extreme provocate de schimbarea climei, printre care valuri de căldură, incendii de pădure și secete sau precipitații abundente și inundații, sunt înregistrate tot mai des și se vor înteți.

Schimbările climatice ar putea deveni ireversibile și ca să le facem față, urmează să ne adaptăm sectoarele economiei la noile realități.

Republica Moldova a aderat la toate instrumentele globale care se atribuie domeniului schimbărilor climatice și a recunoscut importanța fenomenului, asumându-și angajamente ca țară în curs de dezvoltare”, a declarat Iuliana Cantaragiu, secretară de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în cadrul unui atelier regional pentru țările Parteneriatului Estic (PaE) privind planificarea adaptării la schimbările climatice și includerea riscurilor climatice în politicile naționale și sectoriale.

Atelierul este organizat de proiectul EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor pentru Dezvoltare (PNUD). Proiectul sprijină cele șase țări membre ale Parteneriatului Estic în planificarea adaptării la schimbările climatice, focusându-se pe integrarea aspectelor legate de climă în politicile sectoriale.

Prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova și-a asumat o serie de angajamente legate de schimbările climatice.

„Uniunea Europeană este un lider în abordarea schimbărilor climatice, cu scopul ca Europa să devină prima economie majoră a lumii care va ajunge la neutralitatea din punct de vedere a carbonului până în 2050. Întrucât schimbările climatice nu au frontiere, UE a decis să sprijine, prin Proiectul EU4Climate, factorii de decizie din cele șase țări ale Parteneriatului Estic pentru a aborda impactul advers și a se adapta la schimbările climatice. Elaborarea Planurilor Naționale de Adaptare pe termen mediu și lung, precum și integrarea riscurilor de schimbări climatice în procesele de planificare sectorială, vor ajuta la abordarea acestor provocări și poate chiar le vor transforma în oportunități neașteptate”, a declarat Marco Gemmer, Șeful Secției Proiecte din cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

Republica Moldova a elaborat și aprobat în anul 2014 Strategia de adaptare la schimbarea climei și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia. În anul 2020 va fi lansat procesul de elaborare a Planului Național de Adaptare Doi, finanțat de Fondul Verde pentru Climă și implementat de PNUD.

„Adaptarea în contextul schimbărilor climatice înseamnă să trăim și să ne adaptăm într-o lume în care schimbările climatice au devenit realitate și unde impactul acestora se resimte la nivel individual, comunitar și global. Aceasta nu înseamnă să ne resemnăm cu viitorul climatic pe care nu îl putem schimba, ci să recunoaștem că în lumea de azi trebuie să investim în adaptare și în construirea capacității noastre umane și instituționale în jurul acesteia”, a declarat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

La atelier participă reprezentanți ai ministerelor de resort din țările membre ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) și țărilor Balcanilor de vest, ai Fondului Verde pentru Climă, ai Institutului Meteorologic Regal din Olanda, ai Institutului Mondial de Resurse (World Recourse Institute) și altor instituții și organizații globale și regionale.

Obiectivul atelierului regional este de a sprijini autorii de politici din cele șase țări ale Parteneriatului Estic să abordeze impactul advers al schimbărilor climatice pe termen mediu și lung prin elaborarea Planurilor Naționale de Adaptare și includerea riscurilor climatice în politicile naționale și sectoriale.

Proiectul EU4Climate susține guvernele celor șase țări membre ale Parteneriatului Estic în eforturile lor de a combate schimbările climatice și de a se adapta la acestea. Obiectivul proiectului este de a sprijini elaborarea și implementarea politicilor legate de schimbarea climei și de a contribui la dezvoltarea cu emisii reduse și reziliența climatică a țărilor Parteneriatului Estic.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!