Reacția Ministerul Mediului la flasmobul din fața Guvernului prin care s-a cerut demisia ministrei Cantaragiu
După ce reprezentanții Partidului Verde Ecologist au cerut demisia ministrei Mediului Iuliana Cantaragiu pentru că instituția ar fi avizat și făcut acțiuni împotriva mediului, Ministerul a venit cu o reacție printr-un comunicat în care afirmă că Ministerul are misiunea de a reglementa și domeniul de gestionare a deșeurilor solide.
CITIȚI ȘI VIDEO/ Flash-mob în fața Guvernului: Se cere demisia ministrei Mediului
Precizăm că Partidul Verde Ecologist a enumerat avizul pozitiv al Guvernului pentru modificarea Legii deșeurilor și permiterea incinerării anvelopelor ca una dintre acțiunile împotriva mediului. Reprezentanții partidului aveau și o caricatură cu ministra și cu mai multe anvelope arzând, iar reacția Ministerului s-a referit doar la acest aspect. Potrivit comunicatului, țările dezvoltate folosesc incinerarea deșeurilor ca o soluție alternativă de generare a energiei.
„Ministerul Mediului este instituția care elaborează și promovează politici în domeniul protecției mediului. De asemenea, Ministerul Mediului are misiunea de a reglementa și domeniul de gestionare a deșeurilor solide, conform Legii 209/2016. ”În Republica Moldova trebuie să existe toate opțiunile de tratare a deșeurilor solide, inclusiv, a anvelopelor, pentru a diminua depozitarea acestora”, consideră ministra mediului, Iuliana Cantaragiu” se arată în comunicat,
În comunicat se mai spune că, peste 1 mln. de automobile circulă în țara noastră, proprietarii fiind nevoiți să schimbe anvelopele o dată în 3-4 ani sau chiar mai des, respectiv, cantitatea de deșeuri generată de anvelopele uzate devine enorm de mare. „La moment, ele fie se depozitează, fie sunt arse în mod necontrolat de persoane fizice și o cantitate mică de anvelope, de dimensiuni mari, se reciclează. Studiile științifice, dar, și experiența țărilor civilizate arată că depozitarea oricărui tip de deșeu, inclusiv, a anvelopelor este cea mai dăunătoare soluție pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător și mult mai gravă decât incinerarea sau coincinerarea. Coincinerarea deșeurilor este de fapt procesul de transformare a deșeurilor solide în energie. Astfel, pe lângă faptul că se reduce poluarea solului, apelor și aerului, eliminând procesul de depozitare, prin coincinerare se consumă mai puține resurse naturale fosile precum: gaz, cărbune, păcură, ultimele două, generând emisii mai mari în urma procesului de ardere, decât de la coincinerarea anvelopelor, conform datelor științifice”, se mai arată în comunicat.
Precizăm că participanții la flashmob au transmis o scrisoare prim-ministrei Gavriliță prin care cer demisia ministrei Cantaragiu și a secretarei sale de stat.