fbpx

Serviciul Hidrometeorologic de Stat despre furtuna de ieri: „Astfel de procese severe de vară nu pot fi prevăzute cu 24 de ore înainte.”

Susține Ecopresa, distribuie!

Furtuna de marți, care a provocat pagube serioase în sectoarele Râșcani și Ciocana din capitală, nu a putut fi prognozată cu 24 de ore sau mai mult înainte de producere. Potrivit meteorologilor, acest fenomen, care se numește micro-vârtej, este specific orașelor și se formează în zone restrânse.

Vă comunicăm că în prognoza pentru ziua de 9 august a fost menționat faptul că vor avea loc ploi cu descărcări electrice. Cu toate acestea, avertizarea nu a fost emisă cu 24 de ore înainte de a fi publicată prognoza. Asta deoarece convecția poate să aibă caracter diferit, fiindcă procesele atmosferice sunt dinamice, chiar și în decurs de câteva ore”, menționează reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Potrivit SHS, din acest motiv, în practica internațională și cea națională avertizările de acest fel se emit cu precauție, în special vara.

Meteorologii susțin că acest proces convectiv s-a dezvoltat destul de rapid, de aceea specialiștii n-au avut timp de reacție. Potrivit lor, aceste micro-vârtejuri sunt greu de observat cu ajutorul echipamentului.

Datele arată că ieri la stațiile meteorologice s-au înregistrat cantități de precipitații foarte diferite în Chișinău. Dacă în sectoarele Botanica, Centru și Buiucani s-au înregistrat până la 3 mm de precipitații, atunci în sectorul Râșcani – 81 mm.

De obicei, aceste procese convective sunt observabile de la șase ore și până la cinci minute.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu