fbpx

Municipiul Chișinău va adera la Convenția Primarilor Uniunii Europene privind clima și energia durabilă

 Municipiul Chișinău va adera la Convenția Primarilor Uniunii Europene privind clima și energia durabilă
Susține Ecopresa, distribuie!

Primăria Capitalei informează că municipiul Chișinău va adera la Convenția Primarilor Uniunii Europene privind clima și energia durabilă. Un proiect de decizie în acest sens a fost aprobat cu majoritatea de voturi de către Consiliul municipal Chișinău.

Intenția de aderare la Convenția Primarilor UE privind clima și energia durabilă, prevede cooperarea municipalității cu alte autoritățile publice, în vederea elaborării Planului local de acțiuni privind energia durabilă și clima.

Astfel, Chișinăul se angajează să reducă emisiile de CO2 (inclusiv a altor gaze cu efect de seră) cu cel puțin 30% până în anul 2030, prin îmbunătățirea eficienței energetice cu utilizarea diverselor surse de energie regenerabilă, inclusiv adaptarea la schimbările climatice.

De asemenea, municipalitatea are scopul de atinge câteva obiective: desfășurarea activităților de bune practici în vederea managementului energetic; monitorizarea la distanță; eficientizarea consumului de energie și utilizarea resurselor de energie regenerabilă.

În context, primarul general, Ion Ceban a menționat că este imperativ necesar efectuarea unei inventarieri a imobilelor, proprietăți publice municipale, privind eficientizarea cheltuielilor de consum energetic anual. De asemenea, urmează a fi atras potențialul investițional pentru valorificarea și dezvoltarea proiectelor externe pe dimensiunea energetică și a mediului.  

„Acum municipiul Chișinău are la dispoziție maxim 2 ani pentru elaborarea unui Plan de Acțiuni în domeniul Climei și Energiei Durabile (PACED). Odată cu aprobarea acestuia, municipalitatea va putea accesa și mai multe finanțări pentru măsuri ce țin de Eficiență Energetică, Energie Regenerabilă și Adaptare la Schimbări Climatice”, a spus Victor Parlicov, expert național al Convenției Primarilor privind Clima și Energia în Moldova.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.